Hopp til hovedteksten
Angolakysten 1
Utskriftsvennlig versjon

På tokt langs Angolakysten

F/F Dr. Fridtjof Nansen er i mars  på pelagisk tokt langs kysten av Angola. Stikkordene er hestmakrell, sardinella og plankton, med en bakgrunn av olje.

Hver dag i det siste har vi mistet satellittforbindelsen utpå ettermiddagen. Dette skyldes at det geostasjonære vidunderet som vår antenne peker på ligger i nærheten av sola. I alle fall når det kommer til vinkler og sånt. Det riktige er vel å si at den ligger foran sola, men det høres heller ikke så bra ut. I alle fall: Når vår antenne på ettermiddagen peker på satellitten så peker den også omtrent på sola. Og på sola foregår det saker og ting for tiden har vi hørt. Kraftige elektromagnetiske stormer herjer og da er det lett å skjønne at en satellittforbindelse kan bli noe slakk.

På deler av kysten er det så tett med oljeinstallasjoner at det går ut over vår dekning. I tillegg til disse oljeinstallasjonene er det vel kun noe lokalt byråkrati som bremser oss noe. For her er det ikke mye værhindring i form av kuling og sluddbyger. Havet er flatt og vi har gode arbeidsforhold.

Vi startet for noen uker siden helt i sør i Angola. Skjelettkysten i Namibia er velkjent og mye av det samme landskapet finner vi i denne delen av Angola.

Som i Norge var fiskeriene tidligere en helt vesentlig del av økonomien. Sporene etter tidligere tiders fiskeribaserte infrastruktur er tydelig langs kysten, men borgerkrig og annen uro har ikke bidratt til å opprettholde kolonitidens planøkonomiske infrastruktur. Og i dagens fiskerier er det langt mer moderne løsninger som dominerer.

Angolakysten 2

Vi har nylig hatt et mannskapsskifte og dette skjedde i Pointe Noire i republikken Kongo (ikke den demokratiske republikken Kongo). Stor havn med åpenbart mye trafikk. Ikke kaiplass å oppdrive så skiftingen foregikk med lettbåt. Vi gjenværende om bord fikk ikke fast jord under føttene denne gangen.

Fra dekk kunne vi om ettermiddagen se på det lokale utror av fiskere som skulle til sitt nattlige drivgarnsfiske. Flere hundre båter dro ut av havna på et par timer.

Angolakysten 3


Arbeidet om bord glir lett. Mye på grunn av våre angolanske kolleger som gjør en veldig god jobb. Noen språkproblemer har vi, men et par mann kan engelsk noe bedre enn de andre og fungerer som tolk der det trengs. Rutinene for ”subsampling” av fangsten på dekk ser ut til å fungere meget godt og også håndtering av vannprøver for kalibrering andre målinger går greit og ryddig unna. På bildet under gjøres multinettet klart for å ta prøver av dyreplankton fra forskjellige dyp.
Angolakysten 4


Som på hjemmebåtene er den daglige utsikten himmel og hav så langt du kan se. Av og til dukker det opp noen avbrekk som avløser den vanlige utsikten. Flokker av delfiner dukker av og til opp og imponerer med sine krumspring. Og midt i toktet fikk vi en bunkring langt til havs. Toktet avsluttes i Luanda siste fredag før påske og da har vi forhåpentligvis resultatene og rapporten klar. Dette toktet er kun ett i en lang serie av tokt med Dr. Fridtjof Nansen på kysten av Angola. Også forgjengeren til dagens ”Nansen” krysset opp ned langs denne kysten og det tror jeg også at det neste fartøyet i serien vil gjøre om 3-4 år.
Angolakysten 5

Angolakysten 6