Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (270) Viser 181 - 210




Bilde av oppdrettsanlegg. Fjell med snø på toppene i bakgrunnen.

Påvirkning av lakselus og genetisk endring er fremdeles størst miljørisiko

04.05.2022

Det kommer fram i årets ferske utgave av Risikorapport norsk fiskeoppdrett.



Bilde av oppdrettstorsk i et kar på land.

Torskeoppdrett kan være en risiko for kysttorsken

04.05.2022

Dersom næringen tar i bruk alle lokalitetene de har søkt om, kan torskeoppdrett utgjøre en risiko mot kysttorsken fra Stadt og nesten nord til Bodø.



Sukkertare

Hvor mye blir tatt opp i kroppen vår?

03.05.2022

Det vil forskere på HI og Nofima finne ut av.



Villaks

Varmere vann, mindre mat og lakselus påvirker villaksens vekst

29.04.2022

Laksen vokser dårligere i havet nå enn før. Økt temperatur, mindre plankton og mer lakselus påvirker villaksens vekst negativt, viser en ny studie.



Bilde av en mann som ser ned på makroalgen djevletunge.

Fremmede arter haiker til Norge

28.04.2022

Fremmede arter gror fast under båter og haiker til kysten vår. Her lager de problemer.



Kart som viser hvordan havstrømmene beveger seg på kloden

Så sterke er verdens havstrømmer

28.04.2022

Over hele jordkloden flytter havstrømmer på enorme mengder vann. Men hvor mange liter flytter de?



Første laks i Etneelva

Følg lakseeventyret her!

26.04.2022

Nå har HD-kameraet i fiskefellen vår i Etne startet sendingen for sesongen!



Nils Gunnar og Margareth signerer avtale

Skal styrke samarbeidet for havet

23.04.2022

Ny samarbeidsavtale mellom Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen er signert.



En oransje sjøkreps liggende i en hånd

Teinefiske dominerer blant sjøkrepsfiskere

22.04.2022

Ny forskning viser hvordan yrkesfisket etter sjøkreps har gått fra trål til teiner. I 2021 var landingene fra teiner nesten tre ganger større enn fra trål.



Tobislarve i mikroskop.

Tobislarvar blei ikkje forstyrra av straumkablar

21.04.2022

Store vindparkar er utbygde eller planlagde i Nordsjøen. No har forskarane sjekka om magnetfelt frå kablane kan påverka tobislarvar.



En laks hopper opp av vannet i en merd

Rask vekst kan påvirke laksens helse

20.04.2022

For å beskytte seg trenger fisken nok antioksidanter i fôret.



Illustrasjon med bildeutsnitt av hhv. rensefisk, laks som svømmer i en merd og forsker som registrerer resultat.

Bli med på lanseringen av årets Risikorapport norsk fiskeoppdrett

20.04.2022

Norsk fiskeoppdrett påvirker miljøet. Vi har vurdert risikoen ved denne påvirkningen.



Illustrasjonsfoto av oppdrettsanlegg

Oppdrettsanlegg opptar større havområder enn før

19.04.2022

I Norge er området hver oppdrettslokalitet bruker mer enn doblet i løpet av de siste 15 årene.



Fiskebåt på sjøen.
kronikk

Hvordan påvirkes fiskeriene av klimaendringer?

08.04.2022

Klimaendringene skaper både vinnere og tapere blant fiskebestandene.



To personer i kjeledress baler med en trål på dekk på båt.

Mesteparten av lodda stod i øst

08.04.2022

Brorparten av gytebestanden er treåringer fra 2019-årsklassen, viser oppsummeringen fra årets tokt.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



to personer setter garn i fjorden fra liten gummibåt

Nye kart viser korleis smitten driv mellom anlegg

06.04.2022

Lakseluslarvar blir spreidd i eit fast mønster mellom oppdrettsanlegga.



Trådformede alger sett i mikroskop.

Unormal vår i havet i år

05.04.2022

Nå er det endelig vår – også i havet. I år kom den sent, og skiller seg ut fra normalen på flere måter. 



Foto av en laks med lakselus

Laks med lus bruker mer energi

04.04.2022

Nye resultat viser at laks som har lakselus på seg, bruker hele 26 prosent ekstra energi. Dermed må den finne mer mat enn laks uten lus. Det kan påvirke overlevelsen.



Bilde tatt av natur like under havoverflaten. Det viser ulike arter som vokser på berget i rosa-røde farger og litt tare. Øverst skinner lyset gjennom overflaten.

Foreslår metodikk for kartlegging av grunne naturtyper rundt oppdrettsanlegg

31.03.2022

Vil gjøre det enklere å unngå negative effekter på sårbar natur.



Fisker i småbåt på sjøen.
kronikk

Rike og robuste økosystem er grunnlaget for fiskeriene

30.03.2022

FNs klimapanel og naturpanel har sagt at mer natur bør beskyttes, også til havs. Hva betyr det for fiskeriforvaltningen?



Bilde av forsker Lars Johan Naustvoll som undersøker stillehavsøsters

Meld fra om du ser dette

30.03.2022

Mudderblemmer i skallet til stillhavsøsters gjør dem uappetittlige å spise. Havforskerne ber om din hjelp i sommer. 



Oppdrettsmerd i sjø.
kronikk

Bærekraftig sjømatproduksjon begynner med fôret

29.03.2022

Kan insekter, gjær, alger og blåskjell bli bærekraftige kilder til fiskefôr, med riktig sammensetning av næringsstoffer?



En mann og en kvinne i overall sorterer en sildefangst om bord på båt.

Forskerne oppsummerer gytetokt: Traff silda uvanlig langt nord

28.03.2022

Fant ikke NVG-sild før båtene var kommet vest av Træna.



To menn i kjeledress og hjelm på dekk med en trål på vei ut i sjøen gjennom en åpning

Flere fiskere er med på fangstprøvelotteriet

28.03.2022

Men forskerne ønsker hjelp fra enda flere fiskere.



Strand på Zanzibar
HI-historie

Norske forskere skal styrke fiskeriutdanningen i Tanzania

25.03.2022

De neste fem årene skal forskerne veilede studentene i Tanzania i matsikkerhet og ernæring. – Vi skal bygge opp og styrke kompetanse som allerede finnes lokalt, sier HI-forsker Marian Kjellevold.

 



Hywind Tampen flytende vindkraftanlegg, med Gullfaks-plattformen i bakgrunnen.

Skal sjekke fisk og miljø rundt Hywind Tampen

24.03.2022

Havforskerne skal kartlegge fiskebestander før havvindutbygging. 



Figur med kart som viser modellerte drivbanar for mikroplast i Nord-Atlanteren.

Mikroplast frå Europa hopar seg opp i Arktis – kan sirkulere i tiår

24.03.2022

Havforskarar har modellert korleis mikroplast blir spreidd frå dei store elvane i Europa.



Kudoa i makrell

Forskere ser en økning av geléfisk–parasitt hos makrell

23.03.2022

Kudoaparasitten gjør fiskekjøttet om til en flytende, geléaktig masse etter at makrellen er død.



Zostera Grønngylt P8305571
nyhet

Ålegress «binder» fiskebestandene på kysten sammen

22.03.2022

En ny studie viser betydningen av ålegressenger for å opprettholde robuste, lokale bestander.