Hopp til hovedteksten
Navneseremoni i Bergen
Havforskningsdirektør Sissel Rogne stod for den offisielle navneendringen. Tom Ole Drange, en av to kapteiner på "Kristine Bonnevie", holdt orden på siderflasken.  
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Ønsket hell og lykke på alle hav

Gamle Nansen ble offisielt "Kristine Bonnevie" i en fin dusj av hardangersk sider og bergensk småregn.  

«… den norske sjømann er et gjennombarket folkeferd,» sang mannskoret Navy Vocalis da gamle «Dr. Fridtjof Nansen» skiftet navn (og kjønn) på Nykirkekaien i Bergen.

Pioneren Kristine Bonnevie

Havforskningsdirektør Sissel Rogne stod for den offisielle navneendringen. Hun lot ikke anledningen gå fra seg til å kommentere at det blir både kvinnenavn og «gjennombarkede» kvinnelige forskere om bord. Båten er oppkalt etter Kristine Bonnevie (1872–1948). Hun ble utnevnt til Norges første kvinnelige professor i 1912, og hadde en lang, mangslungen og meritert akademisk karriere. Bonnevie er også kjent for sitt store politiske  og sosiale engasjement.  

Kommer en ny Nansen

Siden et skip strengt tatt bare døpes en gang, var det en flaske Hardanger sider, og ikke sjampanje, som ble brukt under seremonien. Det passer også godt siden «Kristine Bonnevie» skal gå i norske fjorder og langs kysten – til forskjell fra gamle Nansen som trålte i farvannene til 30 ulike land i sin fartstid for Nansen-programmet; finansiert av Norad.

– Men vi glemmer ikke vårt ansvar. En helt ny «Dr. Fritjof Nansen» er rundt hjørnet, kunne Sissel Rogne opplyse.

Øker fleksibiliteten

«Kristine Bonnevie» erstatter det gamle kystforskningsfartøyet «Håkon Mosby» som går helt ut av Havforskningsinstituttets flåte. Med det oppgraderte forskningsfartøyet får instituttet større fleksibilitet siden Bonnevie også kan gjennomføre tokt i åpent hav og i nord. I all hovedsak skal båten gå innaskjærs og kartlegge, observere og drive feltarbeid på levende kystressurser og studere effekter av menneskelige aktiviteter som fiskeri, akvakultur, gruvedrift etc.