Utskriftsvennlig versjon

Ekstreme krefter for ekstreme forhold

«Kronprins Haakon» er et høyteknologisk forskningsskip som med stor kraft kan ta seg frem gjennom isen helt nord og sør på jordkulen. Skipet er konstruert med stålplater som er tre ganger så tykke som på et vanlig fartøy og en veldig, rund baug.
 

Gå i is og bryte is

Den runde baugen gjør at skipet kan presse seg tvers gjennom ismasser som ikke er så veldig tykke og harde (dette kalles å gå i isen). Under enda strengere forhold kan skipet legge seg oppå og bryte ned isen (isbryting). «Kronprins Haakon» kan bryte seg gjennom is som er ca. 1,5 meter tykk. Fartøyet har fire dieselmotorer som leverer 14 MW effekt. Det vil si ca. 10 MW propelleffekt fordelt på to dreibare thruster akterut. For sammenligningens skyld: dette tilsvarer motorkraften til 140–150 vanlige personbiler.

Speide etter isbjørn og råker

Det er spesielt krevende å navigere i islagte strøk, og i Arktis er det også fare for å treffe på isjørn hvis man beveger seg ut på isen. Sikkerheten for fartøy og personell er derfor ivaretatt ved at fartøyet kan bringe med seg to helikoptre. De kan brukes til å speide etter råker i isen og etter isbjørn før man setter folk ut på isen rundt fartøyet.

Topp forskningsutstyr

Skipet er innredet med alle typer utstyr og instrumenter for marin forskning, både i islagt og åpent farvann. Forskerne om bord kan også undersøke det som skjer under isen. «Kronprins Haakon», som kan være ute opptil seks uker av gangen, vil være bemannet med et mannskap på 15 og har plass til 40 forskere og studenter. Norsk Polarinstitutt skal eie fartøyet på vegne av den norske stat. UiT Norges arktiske universitet blir største bruker og Havforskningsinstituttet skal drifte fartøyet.

Fakta:

Lengde: 100,40 meter
Bredde: 21 meter
Pris: 1,4 milliarder nkr
Ferdig: medio 2017

Hoved-design: Rolls Royce Marine
Detaljert design: Fincantieri Genova
Byggeverft: Fincantieri, Riva Trigoso / Muggiano

Kontaktinformasjon

Havforskningsinstituttet:
Karl Robert Røttingen
Telefon: 958 75 066

Per Wilhelm Nieuwejaar
Telefon: 913 17 465

Norsk Polarinstitutt:
Øystein Mikelborg
Telefon: 917 05 029

Universitetet i Tromsø:
Jon Einar Hansen
Telefon: 900 82 436