Hopp til hovedteksten
akva.gif
Utskriftsvennlig versjon

Forsøkene er i gang

Etter nattens trålinger og bunnprøver har forskerne på ”G.O. Sars” så vidt begynt med sine eksperimenter på gobider og lysning.

Over:
Bak dekselet i dette akvariet roer fisken seg ned etter en tur med trålen.

Noen marinbiologer har begynt å putte fisk i flasker for å finne ut hvorfor de klarer å overleve nesten uten oksygen. En av hypotesene biologene vil teste ut er om gobidene produserer alkohol for å unngå melkesyren som oppstår ved oksygenmangel. Andre har nettopp rigget opp sine akvarier og nettopp fått sine første fisk i dem. På grunn av at fisken ikke er særlig glad i overgangen fra sjø til dagslys, har man brukt tiden til å la den roe seg ned i tildekkede akvarier. Når fisken har roet seg, skal forskerne eksperimentere med ulike bunnforhold. Bunnen på forskjellige akvarier skal tildekkes med ulike sand og mudderforhold, for å se hvilke bunnforhold fisken foretrekker.


fisk372.gif
Denne gobiden svømmer inne i en flaske, hvor man varierer oksygeninnholdet (Foto: Guri Sandvik).

”G.O. Sars” har siden mandag trålt og gjort bunnprøver i samme område. Planen var at det skulle utføres flere typer trål i området, men tekniske problemer har dessverre satt en begrensning. Problemene oppsto på kvelden, hvor det viste seg at den pelagiske trålen med påkoblet multisampler, ikke virket som den skulle. Det jobbes hardt for å fikse dette, og som vanlig klarer nok dyktige teknikere og mannskap å reparere feilen. De pelagiske prøvene med multisampleren vil forhåpentlige kunne la seg gjøre i morgen, dog i et nytt område.


trl372.gif
Det har oppstått tekniske feil med trålen, og dette har begrenset noe av forsøkene i kveld.

 

 

Tekst og foto

Kim E. Andreassen
Universitetet i Bergen


Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.