Hopp til hovedteksten
Trlut360.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Første trålhalet med krill

Kalibreringsarbeidet er ferdig og vi har forlatt pingviner, sel og rustne hvalstasjoner på Sør-Georgia til fordel for åpne havet. I dag har vi lett etter krill. Det tok ikke lange stunden. Det var så vidt forskerne ble ferdig med planleggingsmøtet om hvordan fangsten skulle håndteres, så gikk trålen i sjøen.

OVER: Trålen går ut...

 

Trlopp200.jpg
... og kommer opp igjen kort tid etter.

- Dette går så lett inn i trålen at det er nødt til å være krill. Det eneste andre som er så lett å fange som dette, er lodde. Men den finnes ikke her, sa kaptein Preben Vindenes. Han stod oppe på broen og kikket på de ulike ekkoloddene som tydelig fortalte at den ene flekken etter den andre forsvant inn i trålen. Kort stund tidligere hadde han snudd båten og kommandert mannskapet ut på tråldekket for å gjøre klar trålen. Da hadde ”G.O. Sars” nettopp gått over flere flekker som viste at det stod stimer nede i vannmassene.

I instrumentrommet på dekket like under broen, satt Rolf Korneliussen og analyserte informasjonen fra ekkoloddene. Han var rimelig sikker på at flere av flekkene på ekkoloddene var krill.


Sparkrill360.jpg
Dag Nielsen spar i krillen i håp om å finne fisk.

bJRNAR200hoyde.jpg
Bjørnar Ellertsen måler krillens bredde, lengde og volum.

De aller fleste av toktdeltakerne var ute på dekk da trålen ble halt for å overvære den første krillfangsten. To tonn, anslo toktleder Svein Iversen. Fangsten ble tømt på tråldekket slik at fiskefolka fikk anledning til å leite etter fisk i fangsten. Men det så ut til å være en svært rein krillfangst, og de fant bare to små fisker, hver på omtrent en fyrstikklengd, som trolig er av arten makrell-isfisk.

Bjørnar Ellertsen kom med to tomme isbokser og sikret seg materiale til å gjøre analysearbeid. Han forsvant inn på laboratoriet og satte i gang med måling av volum, lengde og bredde. Like bortenfor satt Volker Siegel og målte lengde mens Lars Naustvoll noterte. Etter hvert kom det flere til for å hjelpe.
- Dette var fantastisk. Vi fikk så mye krill at kiloprisen ikke blir så drøy, konstaterte toktleder Svein Iversen med et lurt smil.
 

makrellisf360.jpg
En av to makrell-isfisk som ble funnet blant krillen. (Foto: Jaime Alvarez)

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.