Hopp til hovedteksten
Grytviken350.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Strandhugg i Grytviken, Sør-Georgia

Etter at forskerne fra Bjerknessenteret hadde tatt sine siste bunnprøver ute i fjorden mandag formiddag, la "G.O. Sars" til kai i Grytviken på Sør-Georgia. Fra 1904 til ut på 60-tallet var dette en norsk hvalfangststasjon. I dag er det tilholdssted for en britisk forskningsstasjon, pingviner og sel. Etter halvannen uke på båten, slapp alle toktdeltakerne i land.

Bildet over:
Sommer i sør: Hvalfangststasjonen på Grytviken ble grunnlagt av nordmannen Carl Anton Larsen i 1904. Stasjonen huset på det meste 300 mann. 54 000 hval ble dratt i land her frem til driften opphørte i 1964. I dag er det stort sett rustne tanker og rester av bygninger og utstyr som vitner om tidligere tiders hektiske aktivitet. Men kirken og et museum er godt tatt var på. G.O. Sars har lagt til kai ved stasjonen til British Antarctic Survey mens et cruiseskip har ankret opp ute i fjorden.  


GrytvikenMASK350.jpg
Rustne rester: Det var knapt noe av hvalen som ikke ble utnyttet. Det som måtte ha vært av trestrukturer, er borte for lengst. Nå står tanker, rør og maskiner og ruster. Men her hadde de en gang både boligbrakker, kontorbygg og til og med kino.


selforanbt350.jpg
Sel i solsteiken: Dyrelivet har tilpasset seg resten etter hvalfangstvirksomheten. Denne selen nyter den flotte sommerdagen på en stein like ved de rustne restene.


Pingvinturister350.jpg
Filmstjerner: Mens pelsselen tidvis kan være aggressiv og jage folk, aksepterer pingvinene gjerne folk i nærheten så lenge man er forsiktig. Georg Skaret (til høyre) filmer liggende pingvin. Like bak ham har Atle Totland og Bjørnar Ellertsen tatt plass.


enkelskute350.jpg
Landfast: Flere båter ble tydeligvis bare rent på land og etterlatt. Utkikkstønne i masten og harpunen på ”Petrel” levner ingen tvil om hva denne skuta ble brukt til.


PingvinLars350.jpg
Gjensidig nysgjerrighet: Lars Naustvoll kom tett innpå denne kongepingvinen.


PingvineriLandskap200H.jpg
Kongepingvinene holer på å skifte fjærdrakt og kan ikke svømme og derfor heller ikke finne føde. De stod på stranden og tok imot oss da vi kom og tok farvel da vi dro.


 

 

les mer

Tidligere toktdagbøker

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.