Gå til hovedinnhold

Fra vadebukser til toppkonferanse

Til daglig jobber Anne Hege Straume med genredigering av lakseegg. Nå er hun og de andre postdoktorene fra Havforskningsinstituttet klare for å være øyne og ører under høstens store havkonferanse i Bergen.

– Jeg jobber med små, små molekyler i forskningen min. Havkonferansen handler om de enorme spørsmålene knyttet til våre verdenshav. Det blir en spennende kontrast, sier en entusiastisk Anne Hege Straume.

Presisjonsarbeid på lab

På molekylærlaboratoriet i Bergen sitter Anne Hege dypt konsentrert. Hun gjør klart reagensrør med proteiner, RNA og DNA som snart skal injiseres i lakseegg.

Ved hjelp av CRISPR/Cas9-metoden kan forskerne redigere genene hos dyr. De kan for eksempel slå av gen for å hindre kjønnsmodning hos oppdrettslaks.

Anne Hege jobber med å perfeksjonere og videreutvikle metoden for laks. Injeksjonene hun lager inneholder et protein som «klipper» i DNA-et i egget, og en «guide» som forteller nøyaktig hvor og i hvilket gen proteinet skal klippe. (Video: Erlend A. Lorentzen/HI)

Alle mann på dekk

Hver høst reiser Anne Hege sitt team til forskningsstasjonen på Matre for å befrukte og genredigere lakseegg.

–  Når eggene er befruktet må vi jobbe raskt med å sette injeksjonene. Da er det alle mann på dekk, sier Anne Hege.

Denne høsten tar Anne Hege en pause fra arbeidet på lab og forskningsstasjon. Postdoktorene ved HI får en viktig rolle under regjeringens havkonferanse «Science for Ocean Actions» i Bergen.

Postdoktorene skal være observatører, altså øyne og ører, under havkonferansen.

Fra feltarbeid til forskerkonferanse

HI-postdoktorene skal lage korte oppsummeringer fra diskusjonene som foregår rundt bordene der haveksperter fra hele verden gir sine innspill til statsminister Solberg sitt havpanel.

Til daglig er postdoktorene ofte ute i felten, og forsker på alt fra korallrev i kalde farvann, til velferd i fiskemerder eller effekter av oljesøl på fiskelarver. Nå børster de støv av dressjakken.

De unge forskernes bidrag under konferansen danner grunnlaget for en rapport til Erna Solbergs havpanel.

 

Sidepanel

Blått HI  Eirik Hagesæter

Om havkonferansen i Bergen

«Science for Ocean Actions» arrangeres på Hotel Norge by Scandic i Bergen 20.-21. november 2018.

Havforskningsdirektør Sissel Rogne åpner konferansen, og statsminister Erna Solberg holder tale på konferansens første dag.

135 haveksperter fra 49 land deltar.

Ekspertene skal gi innspill til Erna Solberg sitt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi.

 

(Foto: Eirik Hagesæter)