Våre fartøy

HI-040778.jpg

G.O. Sars

"G.O. Sars" er oppkalt etter vår første havforsker, Georg Ossian Sars (1837-1927), og er Havforskningsinstituttets tredje fartøy med dette navnet.

Kronprins-Haakon.jpg

Kronprins Haakon

FF "Kronprins Haakon" ble bygget for å kunne operere i områder med utfordrende isforhold. Dette fartøyet kan gå lenger nord og sør enn noe annet norsk forskningsfartøy, noe som er viktig for å kunne hente inn data og følge med på klimaendringer, fiskerier og artsmangfold i Polhavet, Barentshavet og i Antarktis. 

 
Kristine-Bonnevie.jpg

Kristine Bonnevie

Dette fartøyet var tidlegare "Dr. Fridtjof Nansen" (2), og blei overteke frå NORAD i juni 2016. Etter ei omfattende ombygging og oppgradering skifta fartøyet namn (og kjønn) til ”Kristine Bonnevie”.

johan-hjort.jpg

Johan Hjort

"Johan Hjort" er den fjerde i rekken av forskningsfartøy med dette navnet, og er oppkalt etter instituttets første direktør Johan Hjort (1869-1948). Hjort var også en av grunnleggerne av ICES (Det internasjonale råd for havforskning).

Nansen.jpg

Dr. Fridtjof Nansen

Den norske regjering besluttet i september 2012 å bevilge midler til bygging av et nytt forskningsfartøy. Fartøyet ble bygget ved verftet Astilleros Gondán i Spania etter design fra Skipsteknisk AS i Ålesund. Nye "Dr. Fridtjof Nansen" ankom Bergen i januar 2017 og ble døpt i Oslo i mars 2017 av statsminister Erna Solberg.

G.M.-Dannevig.jpg

G.M. Dannevig

I 1985 ble FTFIs båt "Kystfangst" overført til Havforskningsinstituttet og stasjonert i Flødevigen. Den ble omdøpt til "G.M. Dannevig" til ære for grunnleggeren av Forskningsstasjonen Flødevigen, Gunder Mathiesen Dannevig (1841–1911).

hansb.jpg

Hans Brattström

"Hans Brattström" eies av Universitetet i Bergen og drives av Havforskningsinstituttet. Fartøyet opereres av et mannskap på to, og har 180–230 driftsdøgn per år i fjordene langs vestlandskysten.