Per i fiskelaben.jpg

Gammel mistanke og ferske metoder kan avsløre ny uerart

27.11.2020

Gyngende i fiskelaben på et forskingsfartøy i Barentshavet en hustrig vinterdag på slutten av 80-tallet, stod forskningstekniker Per Ågotnes og stusset på noen uer som skulle sorteres. Han ville verken kalle dem vanlig uer eller snabeluer. Fiskene ble kalt Per-uer. 30 år senere kan nye metoder avsløre om dette faktisk er en egen uerart.

HI-041154.jpg

REDUS har ført til betre estimat i bestandsrådgjevinga

26.11.2020

Forskarane har gått igjennom det meste: frå tokt, trålmetodar og prøvetaking til utrekningar og forvaltingsstrategiar. Dei har funne nye metodar og verktøy. Etter fem år med REDUS har råda til HI blitt sikrare.  

feltstasjonen Porsanger.jpg

Lokal forskning kan gi viktige svar om kysttorsken

25.11.2020

Et samarbeid mellom forskere og lokale fjordbrukere i Porsangerfjorden har resultert i nye hypoteser om hvorfor fjordtorsken sliter med å bygge seg opp til tidligere nivåer. Resultatene kan være viktige også for andre fjorder.

 

Plast funnet nede i Molloydypet.jpg

Fant plastsøppel på Norges aller dypeste dyp

25.11.2020

Da forskerne undersøkte Molloydypet i Framstredet, fant de plastsøppel på flere tusen meters dyp.

HI-040265.jpg

Prosessert fisk fra Ghana er rik på næringsstoffer

24.11.2020

På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.

sild_skive 178.jpg

Derfor er vitamin D viktig for oss

24.11.2020

Sammen med kalsium sørger vitamin D for at skjelettet blir hardt. Det kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret vårt.

sebagofront.jpg

Har kartlagt gena til den sjeldne ferskvannslaksen

23.11.2020

Nokre laksar blei avskorne frå sjøen i siste istid. Dei kan halde nøkkelen til å lage ein betre oppdrettslaks.

tinakutti og rov.jpg

– Slik bør du leite etter korall og svamp før du plasserer eit oppdrettsanlegg

23.11.2020

Havforskarane føreslår ei rekke standardiserte metodar.

Lettbåt i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund.JPG

Flere følger fisken nordover når isen smelter

20.11.2020

Varmere hav og mindre is i Barentshavet øker ikke bare utbredelsen til fiskebestandene, ekspedisjonsfartøy og fiskebåter følger etter og har utvidet både operasjonsområde og sesong. Hva økt menneskelig aktivitet kan bety for sårbare marine økosystemer, er det få som har tenkt på. 

Oppdrettslaks i merd.jpg

Oppdrettslaks klarer seg fint uten fôr i opptil fire uker

20.11.2020

Hvor lenge kan oppdrettslaks gå uten mat? Det har HI-forskere funnet ut av.

marie-hauge.jpg

Ny kommunikasjonsdirektør ved HI

19.11.2020

Marie Hauge (52) frå Os i Vestland får jobben fast etter å ha fungert i stillinga i to omgangar.

Rusefiske

Vil finne ut hvordan oppdrett påvirker økosystemet i nord

19.11.2020

Det er for lite kunnskap om effektene av oppdrett på marine økosystem i nord. Forskerne er nå i gang med å tette kunnskapshullene, i første omgang undersøker de effekten på torsk og reke som oppholder seg i områder med oppdrett.

Sosiale medier og nyhetsbrev

HI-041017.jpg

Om Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet (HI) er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med ca. 1000 ansatte. Hovedaktivitetene våre er forskning, rådgivning og overvåkning.

Instituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til bord.