Gå til hovedinnhold

Havforskningsinstituttet

expected string or buffer

Mer fisk kan redusere mangelsykdommer i verden

17.09.2021

I en ny, internasjonal studie er næringsstoffene i tusenvis av ulike ferskvanns- og saltvannsarter kartlagt. Det skal bidra til å redusere både sult og mangelsykdommer i verden.

expected string or buffer

Marine oljer: Stor variasjon i innhold av uønskede stoffer

17.09.2021

Det viser en fersk undersøkelse av ti forskjellige marine oljer, som brukes som kosttilskudd. De aller fleste var under grenseverdiene til Norge og EU, men én olje laget av havmus og laks var over.

expected string or buffer

Her er årets kvoteråd for kystbrisling i vestlandsfjordane

17.09.2021

Havforskingsinstituttet tilrår eit fiske på maksimalt 240 tonn brisling i Hardangerfjorden, 360 tonn i Sognefjorden og nullfiske i Nordfjord i 2021.

expected string or buffer
kronikk

Kronikk: Lodda – krumptappen som økosystemet dreier seg rundt

15.09.2021

Først publisert i Forskersonen 28. august: Ved å studera lodda, forstår vi meir av korleis heile økosystemet er skrudd saman.

expected string or buffer

Sjå bilda: Kongeleg besøk på «Dr. Fridtjof Nansen» i Bergen

14.09.2021

Høgvyrde Kronprins Haakon gjekk tysdag om bord på «Dr. Fridtjof Nansen» for å ønske mannskapet hell og lykke. Snart set forskingsfartøyet igjen baugen mot eksotiske farvatn.

expected string or buffer

Blå brennmanet funnet rekordlangt nord

13.09.2021

I sommer har manetobservasjonene rent inn, og i år ble også en rekord slått. 

expected string or buffer
kronikk

Barentshavet: Rikt og rent?

10.09.2021

Kronikk i High North News, 1. september: Barentshavet er vårt store matfat. Klimaendringer og økt olje- og gassproduksjon kan øke forurensningen i havområdet. Det betyr at vi må følge nøye med. 

expected string or buffer

HI advarer mot gruvedeponi i Sulitjelma

10.09.2021

Deponering av gruveavfall i Langvatnet kan påvirke det marine livet i Skjerstadfjorden, mener Havforskningsinstituttet.

expected string or buffer

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av. 

expected string or buffer

Skal få bedre oversikt over «vanlig» krabbe

08.09.2021

Nylig ble det aller første HI-toktet på taskekrabbe gjennomført. Det skal gi forskerne bedre oversikt over krabbebestanden i Norge.

expected string or buffer

Suksess med norsk strømmodell i Kina

07.09.2021

Modellen som bygger på Havforskningsinstituttet sin kyststrømmodell gir nå viktige resultater for kinesisk akvakultur i Gulehavet.

expected string or buffer

Lite miljøgifter i hyse

06.09.2021

Hyse i Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet har lave nivåer av tungmetaller. Det viser en stor undersøkelse gjort over fire år.

Sosiale medier og nyhetsbrev

HI-041017.jpg

Om Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet (HI) er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med ca. 1100 ansatte. Hovedaktivitetene våre er forskning, rådgivning og overvåkning.

Instituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til bord.