Fiskens ørestein (også kalt otolitter) kan fortelle noe om alder, vekst og livshistorie helt fra klekking til livets slutt ettersom de vokser i takt med fisken. Otolitter er kalkholdige krystaller som er en viktig bestanddel av balanse- og hørselsorganet i fiskens indre øre.
I væskefylte kamre påleires otolittene kalsiumkarbonat (hovedkomponent) sammen med organisk materiale, i tillegg til en rekke andre sporstoffer. Dette gir et kronologisk vekstmønster som speiler periodiske svingninger i fiskens fysiologi og dens ytre miljø. Alderslesing av otolitter er en essensiell del av forvaltningen av kommersielle fiskebestander verden rundt.
I doktorgradsarbeidet har Irgens gjennomført studier på torsk både eksperimentelt og i felt for å forstå hvordan viktige livhistoriehendelser som bunnslåing og kjønnsmodning reflekteres i otolittenes vekst og morfologi. Resultatene viser at otolitters ytre fasong blir tydelig endret i løpet av perioden der torskeyngel i Barentshavet endrer habitat fra frie pelagiske vannmasser til et mer bunntilknyttet levesett. I tillegg til endring av fødeinntak etter bunnslåing, peker resultatene på at temperaturbetingelser også kan ha en effekt på endringen i otolittfasong.
Kjønnsmodning og gyting kunne imidlertid ikke påvises å ha direkte effekt på otolittvekst. Likevel viser resultatene at individer med høye energikostnader og tilhørende redusert vekst, som for eksempel i forbindelse med reproduksjon eller andre ugunstige vekstbetingelser i miljøet, kan gi en endret otolittvekst og utseende (som f.eks. gjennomskinnelighet). Arbeidet drøfter også hvordan interaksjoner mellom fysiologi, miljø og genetikk kan påvirke otolittens vekst og morfologi i et komplekst samspill.
Kunnskap om hvordan otolitter speiler viktige livshistoriehendelser kan gi bedre innsikt i fiskens kritiske livsstadier, rekrutteringsdynamikk og økologi, hvilket har betydning for hvordan fiskebestander overvåkes, evalueres og forvaltes.
Tid og sted for disputasen
Mandag 27. august 2018 kl. 13:15 i Stort auditorium på Høyteknologisenteret, Thormøhlens gate 55 i Bergen
Personalia
Foto: Ragnhild Valen
Christian Irgens (f. 1982) er født og oppvokst i Bergen. Han fullførte mastergraden i fiskebiologi ved Universitetet i Bergen (UiB) i 2010. Doktorgradsarbeidet har vært utført ved Institutt for biovitenskap, UiB og ved Havforskningsinstituttet med veiledning av professor Arild Folkvord (UiB) og forskningssjef Olav S. Kjesbu (Havforskningsinstituttet).
Kontakt
Christian Irgens, telefon: 906 38 152, e-post: christian.irgens@hi.no