Disputasen foregår i Auditorium 2 på Realfagbygget, Universitetet i Bergen, fra klokken 10.15.
Nanopartikler – mellom en milliondels og en milliarddels meter i diameter – er så små at vi ikke kan se dem selv med verdens dyreste lysmikroskop, fordi de er mindre enn lysets bølgelengde. Men, selv om vi ikke ser dem, er de viktige og overalt rundt oss. I kroppen kan jern lagres som små naturlige nanopartikler, mens breer og elver gjennom forvitring danner mineralpartikler i nano-størrelse. I maling gir tilvirkede nanopartikler en glinsende overflate og lengre holdbarhet, eller kan gi antibakterielle egenskaper på overflater og i klær. Utilsiktede nanopartikler kan dannes av blant annet trafikk og mineralprosessering, noe som fører til store utslipp med potensielt skadelig virkning på både helse og miljø.
På grunn av utfordringene med å måle nanopartikler, er det likevel lite kunnskap om deres konsentrasjon i miljøet og langtidseffekten av menneskeskapte partikler som kan ha andre egenskaper enn kroppen er vant til. Are har i samarbeid med kollegaer utviklet ny metodikk ved hjelp av enkeltpartikkel-induktivt koplet plasma-massespektrometri (SP-ICP-MS) for å bestemme metalliske partikler i nanoområdet. Herunder ble en ny algoritme for automatisert prosessering av rådata fra massespektroskopi utviklet. Metodikken ble deretter validert og anvendt for bestemmelse av partikler i det marine miljø og sjømat fra ulike steder langs norskekysten for å undersøke sammenhengen mellom menneskelige aktivitet og nivåer av nanopartikler i miljøet.
Are Sæle Bruvold er født og oppvokst i Bergen. Han fullførte sin mastergrad i nanoteknologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i 2018, og tok lektorgraden i fysikk og matematikk i 2019. Doktorgradsarbeidet er gjort ved Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen, og han er i dag forsker ved Havforskningsinstituttet.
Hovedveileder er Stig Valdersnes, mens Monica Sanden og Kathrin Löschner er medveiledere.
Disputasen er åpen for alle interesserte.
Publisert: 13.11.2024