Gå til hovedinnhold

Vann under kjølen på "Kronprins Haakon"


Snorklipping

Snorklipping: Anne Husebekk, rektor ved Universitetet i Tromsø, Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt, Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet og Angelo Fusco, senior vice president ved Fincantieri.

I dag begynner verftet å fylle vann i flytedokken slik at fartøyet skal flyte fredag 3. mars. Men allerede mandag ble sjøsettingen av Norges nye polare stolthet, forskningsskipet Kronprins Haakon, markert med en tradisjonell seremoni ved verftet i Italia. 

Verftet Fincantieri inviterte til en seremoni hvor direktørene for Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt og rektor for Universitetet i Tromsø klippet snoren som markerte at skipet er sjødyktig. Fincantieri er et globalt selskap med 20 verft i Europa, Nord- og Sør-Amerika og Asia. 
 
– Dette er rene drømmebåten. Det blir verdens beste forskningsfartøy som blir svært fleksibelt og kan brukes til en rekke forskjellige forskningsoppgaver. Fartøyet kan gå i is langt mot nord - eller langt mot sør om ønskelig - og det kan ta utstyr til store dyp. Kronprins Haakon blir svært viktig for Norges ressursovervåkning, sier direktør Sissel Rogne.  
 
Med seg i den norske delegasjonen på sjøsettingsseremonien hadde hun rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø og direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.
 
Forskningsfartøyet kommer til Norge til høsten for sluttutrustning. 70 prosent av utstyr og instrumentering om bord vil komme fra norske leverandører. Når skipet kommer i drift vil det gi muligheter for kunnskapsinnhenting som langt overgår det som hittil har vært mulig. 
 
Dåpen skjer i Tromsø om ett års tid.
 
Les mer om byggingen og fartøyet.
 
Sjøsetting

Direktør Sissel Rogne med båten i bakgrunnen

Foto: Gunn Sissel Jaklin /Norsk Polarinstitutt
 
Svære greier

Maskinsjef Leif Bjarne Grutle, rektor Anne Husebekk, UiT, direktør Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt, direktør Sissel Rogne, Havforskningsinstituttet og kaptein Karl Robert Røttingen (fra venstre). 

Foto: Gunn Sissel Jaklin /Norsk Polarinstitutt