Gå til hovedinnhold

"G.O. Sars" lokaliserte og fant helikopteret


G
 

Fotograf: Kjartan Mæstad

"G.O. Sars" lokaliserte vraket i natt ved hjelp av multistråleekkolodd på ca. 200 meters dyp nordøst for Svalbard. Observasjonene ble sammenholdt med etterprosesserte data fra undevannsfarkosten Hugin AUV, og begge hadde samme observasjon. "G.O. Sars" har ved hjelp av videorigg filmet vraket (og filmer fortsatt).

Forskningsskipet "G.O. Sars" er bedt om å bistå i søket etter helikopteret som styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. "G. O. Sars" var i gang med bunnkartlegging i regi av MAREANO i nærheten av Storbanken øst for Svalbard da anmodningen fra sysselmannen kom. Skipet har nå lagt om kursen, og er på vei til Longyearbyen. Skipet går med en maksfart på 14,5 knop, og antatt ankomsttidspunkt Longyearbyen er klokken 18.00 lørdag, avhengig av været.

Parallelt med omdirigeringa av "G.O. Sars" blir undervannsfartøyet ROV Ægir med "light winch" fraktet til samme sted med Forsvarets Hercules-fly. Ægir vil bli tatt om bord så snart som mulig og opererert fra  "G.O. Sars". Fra skipet vil det også bli søkt med multistråleekkolodd.