Gå til hovedinnhold

Klarte istesten med glans


KPH i isen
Fotograf: Øystein Mikelborg/Norsk Polarinstitutt

En stor og tung båt, kraftige motorer og et solid skrog med opptil fire cm tykt stål bidro til at nye «Kronprins Haakon» klarte brasene med glans da forskningsfartøyet var på istesting nord for Svalbard. 

– Båten bryter tykkere is enn forventet og har tålt alt vi har utsatt den for uten problemer, sier en fornøyd toktleder, Øystein Mikelborg, ved Norsk Polarinstitutt.

Et av kravene er at båten skal kunne gå med 3,5 knops fart i en meter tykk is som har 20 cm snø på toppen. Det var ikke noe problem. Mikelborg melder at båten presterer langt bedre enn forventet. 

Dette var også skipets aller første tokt til polare strøk.
Se video fra isprøvene:
 

– Dette er en av de beste isbryterne jeg har vært på, og jeg har vært med en del av dem. Båten tåler langt tykkere is enn den er designet for, sier han til iTromsø.

"Kronprins Haakon" var innom hjemmehavnen Tromsø fredag for så å sette krusen sørover til Langsten verft på Møre hvor diverse mindre arbeider som gjenstår. Detter blir det mer testing og utdanning av mannskap. 

I juli skal fartøyet klargjøres for første ordinære forskningstokt som blir i begynnelsen av august i regi av prosjektet Arven etter Nansen.

Mer om skipet.