Gå til hovedinnhold

Engasjert gudmor

– Norges nyeste forskningsfartøy har fått ei engasjert og vitebegjærlig gudmor, og jeg liker nysgjerrigheta hennes, sier havforsker Sigrid Lind.

Lørdag var prinsesse Ingrid Alexandra gudmor da flaggskipet blant norske forskningsfartøy, «Kronprins Haakon», ble døpt. Etter dåpsseremonien deltok hun blant annet på et mini-miljøseminar sammen med ungdommer fra Troms. Der drøfta hun klimaendringene sammen med tromsungdommene.

Holdt foredrag

I forkant av seminaret holdt havforsker Sigrid Lind fra Havforskningsinstituttet et kort foredrag om hvordan isen er i ferd med å forsvinne i det nordlige Barentshavet. I tillegg fortale forskerne Ingrid Wiedmann (UiT Norges arktiske universitet) om dyreplankton i havet som påvirkes av at isen blir borte, mens Heli Routti (Norsk Polarinstitutt) fortalte hvilke følger klimaendringene får for isbjørnen som lever oppå isen.

Ungdommene kom fra Ungdommens fylkesråd i Troms, Sommerlyst ungdomsskole og Natur og Ungdom i Tromsø. Etter foredragene presenterte de sitt syn på klimaendringene for prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon. Deretter fikk de utveksle synspunkter med de kongelige.

– Det var en uoffisiell prat, men jeg var så heldig at jeg fikk være til stede. Jeg tror ikke jeg røper for mye når jeg sier at prinsesse Ingrid Alexandra er veldig opptatt av klimasaken, og hun stilte gode spørsmål, sier Lind.

Storstilt dåpsfeiring

Lørdag formiddag var det storstilt dåpsfeiring for det nye forskningsfartøyet i Tromsø. Til tross for regn og til tider surt vær, var den tidligere hurtigrutekaia i Tromsø fylt med folk som ville overvære seremonien. Der fikk de se NRKs direktesending på storskjerm hvor både havforskningsdirektør Sissel Rogne, universitetetsrektor Anne Husebekk og direktør Ole Arve Misund i Norsk Polarinstitutt ble intervjua. I tillegg ble de framført hilsningstaler fra kronprins Haakon, fiskeriminister Harald Tom Nesvik, klima- og miljøminister Ola Elvestuen og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.
Skipet har kosta 1,4 milliarder kroner, og havforskningsdirektør Sissel Rogne sier fartøyet er verdt hver eneste krone.
– Norge er en hav- og polarnasjon, og da må vi være til stede der hvor vi henter inntektene våre, for vi skal ta havforvaltninga inn i evigheten. Da må vi vite effektene av klimaet og klimaendringen, og denne fantastiske båten gir oss en unik mulighet til å gjøre nettopp det, sier hun.