Gå til hovedinnhold

Algeoppblomstringen: tyder på mindre giftighet


ballangen

Ballangen sjøfarm i Ofotfjorden er hardt rammet av algeoppblomstringen.

Fotograf: Ballangen sjøfarm (etter avtale)

Oppblomstringen av algen Chrysochromulina leadbeateri i Nord-Norge har nå pågått i over en uke. Det er ikke mulig å si hvor lenge algen kommer til å lage problemer for oppdrettsfisk, men enkelte tegn tyder på at den kan bli mindre skadelig framover.

– Det er ofte første del av en oppblomstring med en skadelig alge som er mest giftig. I andre oppblomstringer har vi sett at effekten av algen på fisk ikke er like kraftig i «halen» på oppblomstringen, det må rett og slett høyere mengde alger til for å gi dødelighet, forklarer algeekspert Lars-Johan Naustvoll.

– Dette kan vi se tegn på nå: i enkelte områder er det omtrent like mye alger som i områder der fisk har dødd, men det er færre fisk som dør i disse nye områdene.

Hvor lenge en algeoppblomstring varer, avhenger av miljøforholdene. Når disse ikke lenger er optimale, dør flesteparten, og de som er igjen er for få til at de gjør skade.

– Vi følger med på hvordan algene sprer seg, og leverer prognoser på dette til Fiskeridirektoratet. Det er imidlertid ikke mulig å si noe om hvor lang tid det tar før oppblomstringen er over.

Les mer: Se oppdaterte tall og prognoser på Fiskeridirektoratet sin nettside

Mikroskopisk synder

Bilde av Chrysochromulina leadbeateri. Bilde 1 viser hele algen, de andre er nærbilder av ulike deler av den. Denne algen er så liten at forskerne må bruke elektronmikroskop for å få detaljbilder av den.
Foto: Wenche Eikrem og Antje Hofgaard, Universitet i Oslo (etter avtale)

Siden «dødsalgen» er så liten viser ikke alle detaljene i et vanlig mikroskop. Derfor må den undersøkes i et elektronmikroskop for at forskerne skal være helt sikre på artsbestemmelsen. Bildet over er tatt i forbindelse med endelig artsbestemmelse sist uke - og det levner ingen tvil om at det er Chrysochromulina leadbeateri som har drept oppdrettsfisk i Nord-Norge.

Denne algen er naturlig til stede i sjøen langs kysten, men i små mengder.

– Bare når forholdene ligger til rette med den riktige kombinasjonen av temperatur, lys og værforhold i tillegg til de riktige næringsstoffene vil vi få en slik oppblomstring som vi ser nå, sier Naustvoll.

Noen alger farger sjøen

Oppblomstring av den ufarlige algen Emiliana har farget fjorden utenfor Rosendal i Hardanger i en kalkaktig grønnfarge.
Foto: Irene Huse, HI

Også andre algearter kan få slike oppblomstringen, enkelte av de kan vi også se.

– Kalkalgen Emiliania farger for eksempel mange fjorder i en spesiell kalkaktig grønnfarge på denne tiden av året, blant annet i enkelt fjorder på Vestlandet akkurat nå, denne algen er helt ufarlig, avslutter Lars-Johan Naustvoll.