Gå til hovedinnhold

Kinas toll- og veterinærminister på visitt i Austevoll


Aa2

Forsker Birgitta Norberg gir den kinesiske ministeren Ni Yuefeng og følget hans en grundig innføring om kveitene som går i kar på forskningsstasjonen på Austevoll. (Foto: Kjartan Mæstad /HI)

Mandag undertegnet Kina og Norge to sjømatavtaler i Oslo. Onsdag tok fiskeriminister Harald T. Nesvik Kinas toll- og veterinærminister Ni Yuefeng og følget hans med til forskningsstasjonen vår i Austevoll for en omvisning.

Skal norsk sjømat eksporteres til Kina, skjer ikke det uten godkjenning fra Kinas toll- og veterinærminister Ni Yuefeng og hans departement.

En veldig interessert kinesisk minister ville svært gjerne ha en oppdatering på hvordan det går med «dødsalgen». Han hadde flere spørsmål til forskningsdirektør Geir Lasse Taranger som tok imot følget og gav en orientering om instituttets arbeid med å overvåke vill- og oppdrettsfisk.

Stasjonssjef Kjetil Stensland viser frem hummeryngel. (Foto: Eric Clement / HI)


Etterpå var det en times omvisning blant karene på forskningsstasjonen som inneholder likt og ulikt fra store kveiter til ørsmå hummeryngel.  

Her får vist frem hvor grundig overvåkningen av sjømat er i Norge. Dette er viktig for kineserne, sa fiskeriminister Harald T. Nesvik mellom to kar med kveite inne i en av hallene på forskningsstasjonen.

I løpet av tredagersbesøket har den kinesiske delegasjonen vært på visitt hos Mattilsynet, blant annet. I går dro de videre på besøk til aktører i oppdrettsnæringen på Austevoll før de flyr til Island i dag.

Kinas toll- og veterinærminister Ni Yuefeng hadde mange sprsømål til forsker Birgitta Norberg (til høyre). (Foto: Eric Clement / HI)