Gå til hovedinnhold

Hjemme-Helgesen henter havinspirasjon på HI

hjemmeskole

Vidar Helgesen arbeider med havet til dagen, og har, ikke uventet, satt havet på timeplanen på datterens hjemmeskole. Her er Ingrid i gang med et kamskjell i pappmasjé (se bonusoppgave "Hva er en art?" i faktaboksen).

Fotograf: Privat

Alle med et snev (eller mer) av pedagogisk talent bør kjenne sin besøkelsestid i disse dager. Med hjelp av Havforskningsinstituttets hjemmesider kan alle briljere litt som havekspert.

Det drives hjemmeskole over det ganske land for tiden, og foreldre prøver etter beste evne å bidra til opplysning hos sine håpefulle. Det gjelder også Vidar Helgesen. Han er til vanlig spesialrepresentant for Erna Solbergs høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi, som teller haveksperter fra hele verden. Nå er kretsen utvidet til en gjeng femteklassinger – som er servert en porsjon marint hjerneknask fra «lektor Helgesen» i karantene.

Materialet henter han fra Havforskningsinstituttets nettsider.

Hjemmeskole? Sett havet på timeplanen.

Har laget bonusoppgaver  

– Disse nettsidene helt strålende. Jeg har vært inne og funnet materiale til fire bonusoppgaver til femteklassingen min og vennekretsen hennes. Det er godt mulig at jeg må følge opp med en oppgave om torsk, sier Vidar Helgesen og refererer til Torskeuken med videoer, nye artikler og gull fra arkivet som rullet og gikk på HI.no sist uke.

Fra rundebord til kjøkkenbord

Vidar Helgesen samarbeidet sist med HI i forbindelse med den store rundebordskonferansen «Science for Ocean Actions», der 160 haveksperter fra 49 land deltok.

Det er et stykke fra rundebord til kjøkkenbord – men selv om perspektivet her er fra en femteklassings ståsted, så handler det langt på vei om det samme: Dele kunnskap, forstå sammenhenger og finne løsninger, sier Helgesen.

Dagens barn og unge skal overta etter oss. Jo mer de vet om havet og livet der, jo bedre rustet er de til å klare jobben.

Vidar Helgesen leder regjeringens havpanel, og er en kjent gjest på Havforskningsinstituttet.Her sammen med Sissel Rogne ved et tidligere besøk. (Foto: Kjartan Mæstad) 

Hjemmesider for hjemmetider 

Havforskningsdirektør Sissel Rogne er glad for å ha Vidar Helgesen og flere med ham på «digital skattejakt» på Havforskningsinstituttet. Hun forteller at det nå legges ekstra godt til rette for at elever og lærere kan få relevant, variert og lett tilgjengelig læringsstøtte fra instituttet.

– En av våre oppgaver er at vi skal dele kunnskapen vår med samfunnet. Nå har vi en knallmulighet for å bruke tiden til å lese, undres og lære om alt det magiske som foregår i havet. Våre hjemmesider er nettopp for hjemmetider. Vi har masse gøy å by på, og mer kommer etter hvert som vi ser hva elever og lærere ønsker seg og synes er spennende. Så lager vi kunnskapspakker som er mer tilpasset skolene sier Sissel Rogne.