Gå til hovedinnhold

Nye lærlinger starter hos oss: – Vi har godt av å få unge folk med på laget


DenneKollagen

Håkon Færevaag Stavland, Tia Marlen Patumsit, Mathilde Østervold og Malene Møgster gleder seg til læretiden på HI. Alle foto: Privat

Mange av våre ansatte har lang, akademisk utdannelse bak seg – men vi er også helt avhengige av de med mer praktisk bakgrunn. I disse dager starter seks nye lærlinger på HI.

Malene Møgster (17) skal ha læretiden sin innenfor akvakultur på vår forskningsstasjon i Austevoll. 

Hun har hatt praksis hos oss før, og vet derfor litt om hva hun går til. 

–   Jeg er interessert i havbruk, så jeg gleder meg til å lære om ulike arter og arbeidsoperasjoner, til å møte nye folk og til det å jobbe for fullt i hverdagen for første gang, forteller Malene. 

Hun er også ganske spent på hvordan alt blir. 

– Jeg er spent på om jeg skal jobbe ute på sjøanlegget, inne på land på stasjonen, eller begge steder, og det blir spennende å se hvilke oppgaver jeg får.  

Jørgen skal på laben: Liker ikke fisk 

Jørgen Brakstad (23) skal ta fagbrev i laboratoriefag i Bergen. 

–Jeg har alltid vært interessert i dyreliv, men jeg kan ikke så mye om dyreliv i havet. Jeg er veldig interessert i å lære mer om dette. Alt er nytt, så egentlig er jeg spent på alt. 

Det er bare en liten hake for Jørgen. 

– Jeg gruer meg litt til å skjære i fisk, for jeg er egentlig ikke så veldig glad i fisk! 

– Lærlingene er viktige for oss 

Havforskningsinstituttet har lærlinger innenfor en rekke fagområder: fra IT og kontor- og administrasjonsfag til akvakultur og laboratoriefag, samt på rederi, og de går på jobb for HI i Tromsø, Bergen, Austevoll og Matre – og på forskningsfartøyene våre. 

Å få inn engasjerte ungdommer er både artig og viktig for HI, forteller Maria Granhøy-Markussen, som er ansvarlig for lærlingprosjektet til HI.   

– Vi får inn nye, unge hoder med nye ideer og tanker, og det er spennende. De skal ha læretiden sin hos oss, og jeg er helt sikker på at de vil tilføre oss mye. Samtidig er det et viktig samfunnsansvar å ta for oss, at vi kan tilby en god og praktisk læretid for mange, innenfor vidt forskjellige felt og på flere ulike steder i landet.