Gå til hovedinnhold

Høyrisiko-krabbe er funnet i Norge for første gang


liten krabbe i menneskehånd

Barnehagen ble de første til å finne asiatisk strandkrabbe i Norge. 

Fotograf: Kjetil Windsland (etter avtale)

Asiatisk strandkrabbe har stort invasjonspotensiale. Nå har den kommet til Agder. 

Tidligere denne uken meldte Havforskningsinstituttet (HI) at forskerne hadde fått to penselkrabber i teine i fjorden nær Fredrikstad

Ansatte i Spangereid naturbarnehage meldte i kommentarfeltet på instituttets Facebookside at de også hadde funnet en penselkrabbe, i Kjerkevågen naturreservat i Spangereid, i Lindesnes kommune. 

Men da havforsker Vivian Husa tok et nærmere blikk på bildebeviset, ble det klart at barnehagen hadde funnet noe langt mer oppsiktsvekkende: Nemlig «søsterarten» - asiatisk strandkrabbe, Hemigrapsus sanguineus

Den har aldri tidligere blitt registrert i Norge. 

Stort invasjonspotensiale 

Den asiatiske strandkrabben hører hjemme i det nordlige Stillehavet, ifølge Artsdatabanken. På 90-tallet dukket den opp i Frankrike. Nå er den altså funnet i Norge.

Arten er vurdert til å ha svært høy risiko for invasjon, fordi den har stor formeringsevne. 

Den kan konkurrere med våre egne lokale strandkrabber om mat og territorium, og også påvirke andre lokale arter og økosystem negativt. 

asiatisk strandkrabbe i menneskehånd, sett bakfra
Første gang i Norge. Foto: Kjetil Windsland (etter avtale). 

Havforskeren er ikke overrasket over at den nå har dukket opp på Sørlandet. 

– Vi har nok ventet på denne, dessverre, da den tidligere har vært påvist langs hele vestkysten av Sverige, sier Husa. 

Hvordan skille krabbetypene? 

Både penselkrabben og «søstera» asiatisk strandkrabbe stammer fra Asia. De kan lett kjennes på den firkantede formen på skallet, med tre pigger på siden og stripete bein. 

– Den asiatiske strandkrabben er litt større en penselkrabben, men den er likevel mindre enn en fullvoksen strandkrabbe, forklarer Husa. 

Ingen av krabbene er altså veldig store. Det er likevel lett å skille hannkrabbene fra hverandre. 

– Artene kan lett skilles fra hverandre hos hannkrabber fordi penselkrabben har en hårdusk innerst i de store klørne, mens den asiatiske strandkrabben har en kjøttfull blære på samme sted. Penselkrabben har svarte prikker på klørne mens den andre har mørk røde prikker. Det kan riktignok være vanskelig å se fargen, forklarer Husa.  

På hunnkrabbene kan det være vanskeligere å se forskjell. De har hverken dusker eller blærer på klørne. 

– Vi må da se på furen under øynene, hos den asiatiske strandkrabben er den tydelig og sammenhengende, lys gulaktig, mens hos penselkrabben er den mer diffus og delt i tre.