Gå til hovedinnhold

Klimadeadline, matkrise og verdiskapning til havs


Nils Gunnar Kvamstø lener seg over torskebasseng i Flødevigen i Arendal og studerer torsk i overflaten.

Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø med torsk på forskningsstasjonen Flødevigen i Arendal.

Muligheter og status for havet er tema når næringsliv, forskning og politikere møtes under Arendalsuka.

Arendalsuka arrangeres fra 15. til 19.august, og for første gang siden 2019 er det uten koronarestriksjoner.

Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø deltar i panelsamtalen med tittelen: "Klimaalarmen går: Når klokka er fem på tolv, og ingen har det travelt." 

– Vi på HI overvåker alle de norske havområdene; og spesielt i nord ser vi at klimaendringene er i full gang. Vi står til knes i vann. Skal vi klare å nå klimamålene så må vi handle, og vi må handle nå, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø. 

En havnasjon som sluttet å spise fisk? 

Men aller først ute er en panelsamtale tirsdag morgen med debattanter fra næring og forskning. Uutnyttede ressurser fra havet er tema, og vi tar et dypdykk i nordmenns meny. Stemmer det at vi som havnasjon bare får en brøkdel av vårt matinntak fra havet, og hvordan kan vi utnytte ressursene bedre?

Rorbu i Nusfjord med fiskehode til tørk i forgrunnen
Mat fra havet er mer enn fisk. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet 

Forsker Monica Sanden møter sjefskokk Nicolai Ellitsgaard Pedersen ved Under Lindesnes, i tillegg til regionsdirektør Trym Eidem Gundersen ved Sjømatrådet, og Alexandra Krage-Angell fra Smak av Kysten.

Klimaalarmen går 

Klimaangst har blitt et nyord, og kanskje ikke uten grunn: Vi nærmer oss 2030, men ligger langt unna å nå klimamålene. I panelsamtalen onsdag morgen ser vi nærmere på status, i tillegg til å drøfte menneskelige og politiske mekanismer som ligger bak manglende handling. 

Det er i denne samtalen havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø møter Kristin Halvorsen fra Cicero senter for klimaforskning, WWF-generalsekretær Karoline Andaur og Paul Leer-Salvesen fra Universitetet i Agder. 

Blåmanet foran tare
I 2021 ble blåmanet observert rekordlangt nord, helt til Finnmark. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet 

Vern og verdiskapning til havs 

Torsdag ettermiddag bringer Det Norske Videnskabs-Akademi og Havforskningsinstituttet vitenskapen og politikken sammen. Havøkonomien spiller en sentral rolle i det grønne skiftet. Hva må til for at Norge skal gripe disse mulighetene?

Ole Torp er programleder og står på "scenen" sammen med blant annet forskningssjef ved Havforskningsinstituttet Peter M. Haugan.

Peter Haugen ombord Statsraad Lehmkuhl under Arendalsuka 2021
Havforskningsinstituttets Peter Haugen under Arendalsuka 2021. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet 

Torp vil lede panelsamtalen med klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap), stortingspolitiker og tidligere klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V), SVs Lars Haltbrekken (Stortingets Energi- og miljøkomite), stortingspolitiker Nikolai Astrup (H) og leder for Natur og Ungdom, Gina Gylver.

Fiskerisamarbeid i krig og fred 

Vi forvalter fiskebestandene i Barentshavet i samarbeid med Russland, og har gjort det i over femti år. Sentralt i det norsk-russiske fiskerisamarbeidet står forskningen. 

Det langvarige samarbeidet mellom norske og russiske havforskere har gjort at skreien regnes som verdens best forvaltede fiskebestand. 

Hvordan påvirkes det langvarige fiskerisamarbeidet av krigen i Ukraina? 

En helt konkret konsekvens er at Russland er suspendert fra det internasjonale havforskningsrådet ICES, og at havforskerne skal levere et bilateralt kvoteråd for første gang. 

Forskningsdirektør Geir Huse deltar i panelsamtale om betydningen av forskning i Barentshavet, onsdag ettermiddag kl. 16.00.

Arrangører er Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Pelagisk Forening, Norges Råfisklag, Norges Sildesalgslag, Surofi, Fiskehav, Vest-Norges Fiskesalgslag, FHF og Norges Sjømatråd. 

Forskningsdirektør Geir Huse i halvprofil foran skjermer
Forskningsdirektør Geir Huse. Foto: Erlend Astad Lorentzen