Gå til hovedinnhold

Hvalrossen "Freya": – Folk bør holde avstand


foto av hvalross på flytebrygge

Hvalrossen – her i Frognerkilen, Oslo

Fotograf: Rune Frøyland / Naturens Mangfold As (etter avtale)

Det er det klare rådet om kjendishvalrossen fra vår sjøpattedyrforsker og veterinær Kathrine Ryeng.

Rådet er særlig aktuelt nå som "Freya" har inntatt folkerike Oslofjorden.

Sosiale ja, men ikke med mennesker

Hvalrosser er kjent for å være sosiale dyr – men det er med hverandre.

– "Freya" er interessert i å spise masse mat, deretter sove og fordøye resten av dagen. Hun har ikke noe forhold til mennesker og kan bli irritert, seier Kathrine.

"Freya" veier trolig noe mellom 600 og 700 kilo.

Har det neppe travelt

– Hold minst flere meters avstand, ikke gå i vannet med henne og ikke ta på henne. I tillegg til at hun kan bli irritert, kan vi også overføre smitte den ene eller andre veien.

Kathrine tror "Freya" er på vandring for å ete seg feit, og vil bli værende så lenge det er mat for henne. Hun har det ikke travelt med andre drifter ettersom hun ikke er kjønnsmoden.

Les også: Hvalrossen «Freya» kan være en viktig miljøforkjemper

– Flytt verdier

– "Freya" er fra Arktis og vil finne seg en base som minner om et isflak – som regel en flytebrygge. Derfra er det kort vei uti vannet, der hun går fra "potetsekk" til akrobat på sekundet, sier Kathrine.

Dersom det er praktisk mulig kan flytting av utsatte, lave båter være en mulighet hvis de ligger i nærheten av der hvalrossen oppholder seg over tid. Et annet råd kan være å snu båten i fortøyningen med baugen ut – det kan være nok til at hvalrossen ikke kommer seg opp. Man kan også forsøke å plassere en form for hindring på båten som gjør det vanskelig for den å komme opp.