En fiskedisk i utlandet. Illustrasjonsfoto: Erlend Astad Lorentzen
Publisert: 25.06.2025
Akkurat slik tollerne skanner post for ulovlig innhold, undersøker havforskerne årlig stikkprøver av sjømat importert fra land utenfor EU/EØS-området.
Analysene gjøres på oppdrag fra Mattilsynet, som samler inn prøver ved norske grensekontrollstasjoner.
– Dette er en viktig del av overvåkningsarbeidet som skal sikre mattrygghet for norske forbrukere. Veterinær grensekontroll av sjømatprodukter er også et krav fra EU, sier havforsker Rita Hannisdal.
Nå er forskerne ferdig med analysene av 96 prøver av sjømat hentet inn i 2024.
– 19 av prøvene ble undersøkt for uautoriserte og ulovlige stoffer, og i tre av disse fant vi ulovlige stoffer, forteller Hannisdal.
Det ble funnet malakittgrønt i to prøver av fisk fra Vietnam og Filippinene. Stoffet kan være kreftfremkallende, og er forbudt å bruke i mat som produseres i eller importeres til EU/EØ. I en prøve av reker fra Vietnam ble det funnet et antimikrobielt legemiddel som det er forbudt å gi dyr som skal bli mat for mennesker.
Forskerne undersøkte prøver av blant annet marine oljer, fisk, reker og muslinger. Prøvene besto av både bearbeidet – for eksempel tørket eller hermetisert – og rå sjømat.
– Stikkprøvene er representative for det som importeres av sjømat til Norge fra land utenfor EU/EØS, sier Hannisdal.
Prøvene ble undersøkt for rester av lovlige legemidler, histaminer, miljøgifter, skadelige mikroorganismer og ulovlige og uautoriserte midler.
– EU-regelverket spesifiserer til en viss grad hva sjømaten skal sjekkes for, og sier for eksempel hvor mange prøver som skal sjekkes for ulovlige legemidler. Hvilke midler som velges ut, er basert blant annet på hva som er funnet før, enten i våre eller andre lands kontroller, sier Hannisdal.
Alle de 96 prøvene ble testet for mikroorganismer som kan gjøre mennesker syke. Ingen grenseverdier ble overskredet.
Havforsker Julia Storesund, som var ansvarlig for disse analysene, forteller at fire prøver ga utslag for bakterien Vibrio spp.
– Siden det ikke finnes noen grenseverdi for Vibrio i dag, er funnene i samsvar med regelverket. Vi overvåker likevel nivået av denne bakterien i sjømat, fordi det kan komme til å stige i takt med at sjøen blir varmere, sier Storesund.
Fire prøver inneholdt spor av listeriabakterier (L. monocytogenes).
– Disse prøvene var også i samsvar med regelverket, side de kom fra produkter som skal varmebehandles før de spises. Riktig varmebehandlingen tar knekken på disse bakteriene, forklarer havforskeren.
26 prøver ble analysert for ulike miljøgifter, 6 prøver for rester av lovlige legemidler og 8 prøver for histamin.
Det ble ikke funnet noen slike stoffer over grenseverdiene.
Rita Hannisdal, Martin Wiech, Bjørn Tore Lunestad og Julia Storesund: “Monitoring programme for pharmaceuticals, illegal substances, contaminants and microbiology in aquatic products imported to Norway from third countries: Annual report for 2024”, Rapport fra havforskningen 2025-36. Lenke: Monitoring programme for pharmaceuticals, illegal substances, contaminants and microbiology in aquatic products imported to Norway from third countries | Havforskningsinstituttet