Bildet viser spor etter tråldører på havbunnen, opp til 50 cm dype.
Fotograf: Mareano / HavforskningsinstituttetPublisert: 14.05.2025
Professor emeritus Olav Sand slår i Aftenposten fast at Norges største klimautslipp kommer fra bunnsedimenter som blir virvlet opp av bunntråling. Det har han ikke dekning for.
Sands hovedkilde er en artikkel publisert i tidsskriftet Nature i 2021. Basert på denne beregnet avisen The Guardian Norges CO₂-utslipp fra bunntråling til 26 millioner tonn årlig.
Dette er trolig en grov overestimering.
Ny forskning anslår mye lavere utslipp. I én modell – publisert i tidsskriftet Nature Geoscience i 2024 – beregner forskerne at bunntrålingen i hele Nordsjøen frigir 1 million tonn CO₂ fra sedimentene. Globalt ligger anslaget på 30 millioner tonn.
Det er også viktig å understreke at dette er CO₂ som frigis fra havbunnen til vannet. Hvor mye av dette som finner veien til atmosfæren, er også usikkert. Vi snakker trolig om en svært liten andel.
Sand skriver at Havforskningsinstituttet mener at bunntråling trolig er en av de viktigste årsakene til kollapsen av torskebestanden i Oslofjorden.
Dette må vi nyansere. Tilstanden i Oslofjorden er svært sammensatt.
Bunntråling påvirker torsken i Oslofjorden først og fremst fordi det tas mellom 3 og 22 tonn torsk årlig som bifangst i rekefisket – da i en såkalt oppsamlingspose, som holder tilbake fisk. Dette har Nærings- og fiskeridepartementet nå foreslått å forby, noe vi mener er fornuftig. Men det handler altså ikke om trålens kontakt med havbunnen.
I en rykende fersk kunnskapsstatus om klimautslipp fra bunntrål peker vi på særlig tre områder der det trengs målrettet forskning:
Havforskningsinstituttet deler bekymringen for utslipp av CO₂ fra fiskeriene. Vi må gjøre alt vi kan for å kutte utslippene fra alle sektorer.
Tekniske krav til fiskeredskapene og utvikling av mer skånsomme fiskeredskaper og metoder er mulige måter å angripe dette på. Dette jobber forskere, forvaltningen og næringen aktivt med.
Hvis strategiene og tiltakene skal munne ut i effektive måter å få ned utslippene på, må de være basert på fakta. I dag er usikkerhetene fortsatt for mange og for store til at vi kan være bombastiske om klimautslippene fra bunntråling.