Kollasj: Arkivfoto fra et tidligere samarbeid med Lysverket. Da var det rognlodde på menyen. Foto av Tina og Simon (privat).
Publisert: 21.10.2025
Den 29. oktober feirer HI 125 års havforskning i en markering for inviterte gjester i et verksted på Nordnes.
Menyen blir helt spesiell – komponert av stjernekokkene på Lysverket, havforskere og med innspill fra følgerne våre på Facebook og Instagram.
Det er her Tina og Simon kommer inn i bildet. Vi spurte nemlig etter inspirasjon til hva slags spenstige (eller tradisjonelle) råvarer vi kunne sette på jubileumsmenyen. De som kommenterte ble med i trekningen om en plass ved bordet.
– Det kom inn utrolig mange gøyale forslag. Følgerne våre er åpne og har virkelig god smak. Det trenger vi mer av i fremtiden med tanke på bærekraft og beredskap. Men ikke minst fordi det er så mye godt i havet, sier Arne Duinker, forsker, matnerd og råvaregeneral.
Vi kan nevne mør ceviche av blekksprut, bottarga av langerogn, fritert tobis og albuesneglrisotto blant folkets forslag.
Hva som havner på bordet gjenstår å se. Råvarene skal helst være overskudd eller "bifangst" fra forskning. Helst ikke 125 år gamle frysevarer.
Menyen er med andre ord ikke spikret før maten står på bordet.
– Vi er opptatt av god ressursutnyttelse. Vi skal også bruke anledningen til å formidle både forskning og matkultur gjennom måltidet, sier Arne Duinker.
Gjestene er HIs venner og støttespillere, representanter fra de ansatte og to fra “folket”. Sistnevnte er Tina Bøe fra Bjørnafjorden og Simon Taranger fra Austevoll.
– Så gøy å bli trukket ut! Det er stor stas å få være med å feire jubilanten og jeg gleder meg veldig til å se hvordan menyen blir, sier Tina, som beskriver seg som “bonde og sanker fra Vestlandet”.
Simon Taranger er snøkrabbefisker fra Austevoll og vet dermed litt om hva slags godsaker havet kan by på. (Han foreslo selvfølgelig snøkrabbe på menyen.)
– Det er veldig kjekt å få bli med på HI sin 125-årsfeiring. Det blir interessant å smake på den spennende menyen satt sammen av Lysverket, sier han.