Gå til hovedinnhold

Blåskjell – fra fjord til bord via fiskefôr


Blåskjell over og under vannoverflaten, med vannskorpen midt i bildet.

Blåskjell i Hardangerfjorden.

Fotograf: Arnbjørg Aagesen / Havforskningsinstituttet
Dato 15. april 2024 17:30 - 18:30
Sted Skolten, Skoltegrunnskaien 1, 5053 Bergen
Nettside Meld deg på her (arrangementet er gratis)

Bli med på en kveld med flomlyset på det utrolig viktige fiskefôret. Dørene åpner 17.15.

Nøkkelen til å gjøre norsk fiskeoppdrett mer bærekraftig i fremtiden, er fiskefôret. I dag importeres rundt 90 prosent av ingrediensene som brukes i norsk oppdrettsfôr fra utlandet. Og opptil 75 prosent av klimagassutslippene fra produksjon av norsk oppdrettslaks kommer fra fôret.

Derfor har Havforskningsinstituttet forsket på nye marine fôr-ingredienser i flere år. Konklusjon: Et veldig godt alternativ er blåskjell. Dette er en ingrediens som krever lite energi å dyrke, og som kan dyrkes langs store deler av norskekysten, mange steder med stor ikke-utnyttet kapasitet. Blåskjell vil være en kortreist fôr-ingrediens som både kan være bra for klimaet og for forsyningssikkerheten til Norge i en usikker verden. Så hvorfor er ikke dette i bruk allerede?

Bli med på en kveld med flomlyset på det lite sexy, men utrolig viktige fiskefôret. Det blir foredrag om den nyeste forskningen og en panelsamtale om blåskjell og andre mulige marine fôr-ingredienser. Deltakere fra akademia, næringen og embetsverket kommer for å diskutere mulighetene – og flaskehalsene – for fremtidens fiskefôr.

Programmet:

  • Velkommen og kort innledning ved havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø
  • Forsker Sofie Remø med foredrag om fôrforskningen til Havforskningsinstituttet
  • Fagsamtale med Tore Strohmeier, forsker ved Havforskningsinstituttet, Harald Sveier, daglig leder i Lerøy Ocean Forest, Linn H. Vetaas, seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet og Frode Hovland, seniorrådgiver i Vestland fylkeskommune
  • Vi løfter blikket og diskuterer utfordringer og løsninger med stortingspolitiker Olve Grotle, som er fiskeripolitisk talsperson for Høyre og fylkespolitiker Marthe Hammer fra SV. Vi spør blant annet om matberedskap trumfer bærekraft

Meld deg på her (arrangementet er gratis).

Les mer om arrangementet her.