Dato | 20. august 2025 13:00 - 14:30 |
---|---|
Sted | Trondheim Spektrum, Sagbruget ytre på Aqua Nor |
Det er mye diskusjon om hvor stor miljøpåvirkning havbruk har. For en rekke påvirkningsfaktorer er det satt opp konkrete kriterier for akseptabel påvirkning, og i en del tilfeller er det også handlingsregler for tiltak hvis påvirkningen overstiger gitte grenseverdier. Dette gjelder lakselus, rømt laks, og påvirkning av utslipp på bunnhabitater.
I mange tilfeller er det imidlertid krevende å måle påvirkningen nøyaktig, samt å skille påvirkning fra naturlig variasjon i naturen og fra påvirkning fra annen type menneskelig aktivitet.
I denne sesjonen ser vi nærmere på kunnskapsstatus og usikkerhet knyttet til to av påvirkningsfaktorene, og inviterer til følgende foredrag:
Risiko knyttet til effekter av lus fra havbruk på vill laksefisk – kunnskapsgrunnlag, risiko og kunnskapsstyrke (forskningssjef Mari Myksvoll)
Effekt av utslipp av næringssalt og organisk materiale; Er Hardangerfjorden overgjødslet, og hvor store utslipp kan fjorden tåle? (forsker Lars-Johan Naustvoll)
Vi avslutter denne delen med en panelsamtale med inviterte deltakere.
I Samfunnsoppdrag Bærekraftig fôr er det en nasjonal ambisjon å skaffe både mer kortreiste og mer bærekraftige fôrkilder til alle våre matproduserende dyr. Det er også forventet at fôr vil inngå som en viktig del av en sirkulærøkonomisk strategi, samtidig som en ønsker å redusere lokal miljøpåvirkning forårsaket av spillfôr og faeces.
Vi går dypere inn i problemstillingene i følgende foredrag:
Fiskens ernæringsbehov: hvilke ernæringskrav stilles til nye fôrkilder for at de skal ivareta fiskevelferd og -helse, og samtidig bidra til lav miljøpåvirkning? (forskningssjef Nina Liland)
Fremmedstoff i fôr: hvilke krav stilles i forhold til mattrygghet, velferd og miljø når det gjelder fremmedstoffer i nye fôrkilder? (forskningssjef Marc Berntsen)
Publisert: 09.07.2025