Gå til hovedinnhold

HI på OPPLEV på Marineholmen


Collage av ulike illustrasjonsbilder

På HIs stand kan du oppleve smakebiter fra Havforskningen. Tør du å ta på havnespy, eller hva med å smake på insekter som brukes i fiskefôr?

Fotograf: Havforskningsinstituttet
Dato 23. april 2022 11:00 - 18:00
Sted Marineholmen i Bergen
Nettside Opplev på Marineholmen

Bli med på folkefest og kunnskapsfestival på Marineholmen!


23. april braker det løs med festival i området rundt Vil Vite. Universitetet i Bergen feirer 75-årsdag og har invitert venner i byen til å arrangere forskningsfestival. Resultatet er OPPLEV på Marineholmen.

På HIs stand kan du oppleve smakebiter fra Havforskningen:

Se havnespy og andre snålinger fra fjæra på nært hold

Den japanske sjøpungen havnespy er en invaderende art som har spredd seg over store deler av verden. Nå har den også kommet til Norge – og her sprer den seg stadig til nye steder. På HI sin stand kan de besøkende se havnespy på nært hold. Kanskje tør DU å ta på det?

Forskerne våre vil også vise frem andre fascinerende skapninger fra fjæra, og de vil fortelle hvordan ALLE kan bli folkeforskere ved å bruke Dugnad for havet-portalen vår.

Smak på insekter - de kan nemlig bli mat for oppdrettslaks i fremtiden

Forskerne tar med seg de kravlende småkrypene som kan bli mat for både oppdrettslaks og mennesker i fremtiden. Våger du å smake?

Havforsker Nina Liland holder en larve
Melbiller er en av artene Nina Liland "oppdretter". (Foto: Torhild Dahl / HI)

Studer fiskens «årringer» med lupe – gjett hvor gammel den er

Hvor gammel er fisken? Det kan du finne ut av ved å studere fiskens øresteiner, også kalt otolitter. Disse små steinene er fiskens ferdsskriver eller «svarte boks» og inneholder mye informasjon om fiskens liv.

Ved å bruke lupe til å se på «årringene» i øresteinene – på samme måte som vi gjør med trestammer – kan DU finne ut hvor gammel fisken har vært.

Mange otolitter i en boks
Otolitter kan sammenlignes med årringene til treet. Ved å analysere otolitten, kan forskerne lære mer om hva fisken har opplevd på ulike tidspunkt i livet.

opplevmarineholmen.no kan du lese mer, og holde deg oppdatert.