Gå til hovedinnhold

Hør "Havpodden" her!

HI 045540

Havforskningsdirektør Sissel Rogne presenterer Havpodden

Her kan du høre alle episodene av vår egen podkast, "Havpodden": 

 

Sesong 2 - episodebeskrivelser:

  • Antibiotikaresistens spres i havet: Man kan fnise litt av at Didrik H. Grevskott analyserer bakterier fra bæsj, men bakteppet er alvorlig: antibiotikaresistente bakterier er en av de største helseutfordringene i verden i dag. Didriks forskning viser at antibiotikaresistens kan spres i havet – for så å havne på ditt middagsbord.  Publisert 5.2.2020.

 

Sesong 1 - episodebeskrivelser: 

  • Hvordan oljeleting kan ødelegge for hvalsang og fiskesex  
    Visste du at fisk og hval bruker lyd til å prate, flørte og tøffe seg?  
    Hva skjer med denne viktige kommunikasjonen når vi mennesker bråker med luftkanoner for å finne olje- og gassforekomster? 
     
  • Var algedøden selvforskyldt – og er havforskerne korrupte? 
    En dødelig algeoppblomstring tok livet av tusentalls oppdrettslaks i Nord-Norge våren 2019.
    Mange mente at algedøden skyldtes utslipp fra oppdrettsanleggene selv. Da Havforskningsinstituttet gikk ut og avviste denne forklaringen, kom påstandene om at forskerne var korrupte. 
    Det er ikke første gang at oppdrettsdebatten har hardnet til og havforskerne har kommet i kryssilden. Hvorfor skaper oppdrett så stor debatt?
     
  • Derfor vil havforskerne ha LoVeSe  og Træna oljefritt  
    Vilt, vakkert og omdiskutert: Lofoten, Vesterålen og Senja. Debatten har gått i flere år: Skal man åpne for oljeleting i dette området? Havforskningsinstituttets utvetydige råd er nei.
    Det var også rådet fra havforskerne tilbake i 2010 om Træna på Helgelandskysten, der det nylig ble gitt tillatelse til oljeboring. 
     
  • Den ikoniske hvalen - og hvorfor vi bør jakte på den
    Norge er ett av få land i verden som jakter hval. Det er en kontroversiell fangst, både hjemme og ute i verden.
    Når hvalforsker Tore Haug drar på internasjonale møter, står det ofte rasende demonstranter utenfor.
    Likevel mener Tore at man bør fangste langt flere hvaler enn man gjør nå. 
     
  • Strandsnegler, sjøpung og tare: Hvorfor bør vi spise slik rar mat fra havet? 
    Kan det friste med frest tare og dampede strandsnegler? I dag kommer bare to prosent av alt vi spiser, fra havet.
    Landjorda er allerede presset til det ytterste – skal vi ha mer mat, er mulighetene størst til sjøs. 
    Arne Duinker og Tore Strohmeier forsker på «nye» råvarer fra sjøen – både de du selv finner i fjæra, og de artene vi kan drive oppdrett på i stor skala. 

Hele første sesong ble sluppet 24. oktober 2019.