Gå til hovedinnhold

Stor interesse for «Kronprins Haakon»


MX0B7395

Prosjektleder Øystein Mikkelborg (i blå trøye) forteller om fartøyets fortreffelighet. (Foto: Erlend A. Lorentzen / HI)

Politikere og presse møtte opp mannsterke da de ble invitert til omvisning på «Kronprins Haakon» tirsdag 2. januar. 

Fartøyet ankom Bergen nyttårsaften 2017. Skipet er ennå ikke helt ferdig, men montering av utstyr og funksjonstesting er allerede i gang. Selv om «Kronprins Haakon» fremdeles er en byggeplass, inviterte vi til en kort pressekonferanse og omvisning så snart det lot seg gjøre. 

Næringsminister Monica Mæland, bergensordfører Marte Mjøs Persen og varaordfører Marita Moltu benyttet anledningen til å få en første kikk på Norges nye polare stolthet. Det gjorde et tallrikt pressekorps også. 

Det er Norsk Polarinstitutt som blir eier av fartøyet når det italienske verftet Fincantieri om noen uker overlater det til norske hender. Det er UiT Norges arktiske universitet som blir den største brukeren med 50 prosent av forskningstokttiden, mens Havforskningsinstituttet skal drifte båten og bruke den 20 prosent av tiden. Øvrig tid er det Polarinstituttet som bruker. 


Video: Dag Hellesund / På Høyden


Først på pressekonferansen gikk prosjektleder Øystein Mikelborg fra Polarinstituttet gjennom den omfattende og avanserte utrustningen på forskningsfartøyet «Kronprins Haakon». 

Deretter understreket UiT-rektor Anne Husebekk, polarinstituttdirektør Ole Arve Misund og HI-direktør Sissel Rogne alle hvor mye det nye, isgående forskningsfartøyet til halvannen milliard vil bety for norsk hav- og polarforskning fremover. 

Gjestene fikk omvisning i hangarer, laboratorier, helikopterdekk, utkikks-tønne, trimrom, messe med mer. Interessen var stor, spørsmålene mange og fotoseansene nesten uten ende. 

De neste ukene skal båten utrustes videre og testes i Bergen før turen nordover starter. Båten går først til et verft på Sunnmøre for deretter å sette kursen mot Tromsø hvor den skal døpes i mars. 

Les gjerne mer på prosjektnettsidene.


Bergensordfører Marte Mjøs Persen (fra venstre), HI-direktør Sissel Rogne, næringsminister Monica Mæland, polarinstituttdirektør Ole Arve Misund og UIT-rektor Anne Husebekk fotograferes på helikopterdekket. (Foto: Erlend A. Lorentzen / HI) .


I hangaren er det luker i dørken som kan åpnes og som sammen med luker i skroget danner et såkalt "moonpool". Her kan utstyr settes ut og tas opp selv om båten ligger i is. (Foto: Erlend A. Lorentzen / HI)


Karl Robert Røttingen er en av to kapteiner på det nye fartøyet. Han har fulgt byggingen i Italia tett og er glad over endelig å få "Kronprins Haakon" hjem til Norge. (Foto: Erlend A. Lorentzen / HI)