Slik lager du blåskjell på fire minutter

arne_koker_articleimg.png

Hjemme hos: Sjømatforsker Arne Duinker tar blåskjellene ned til det absolutt enkleste (og beste?).

Fotograf: Erlend A. Lorentzen, Arne Duinker

Sunt, sosialt og superraskt. Havforsker og matnerd Arne Duinker tar deg gjennom den påfallende korte prosessen på film.

– Mange tror at blåskjell er vanskelig og skummelt. Men det er det ikke. Her viser jeg hvor ekstremt enkelt det kan gjøres, sier han.

Se videoen:

Fra 04:50 er det tips for spesielt interesserte som vil ta blåskjellene til neste nivå.

På topp høst og vår

Du forbinder kanskje blåskjell med hvitvin og fløyelsmyke sommerkvelder? Ikke feil det, men det er faktisk om høsten og våren at blåskjellene er på sitt aller beste.

– Blåskjellene gyter gjennom sommeren. Da kan matinnholdet i skjellene gå noe ned, forklarer Arne Duinker.

– Nå er blåskjellene ekstra gode og kan være et lettere fordøyd alternativ til ribbe og pinnekjøtt. Skjell er også supersosialt. Det er noe avvæpnende med å spise med hendene, sier han.

Bærekraftig fast food

Blåskjell lever av å filtrere partikler fra sjøvannet. De er dermed blant det laveste på næringskjeden vi mennesker kan spise, en såkalt lavtrofisk art.

– Jo lengre ned på næringskjeden maten vår kommer fra, jo mer bærekraftig er den. Det er fordi det er mer å høste av der, forklarer forskeren.

Blåskjell inneholder vitamin B12, jod, selen og proteiner.

Sjekk før plukk

På oppdrag for Mattilsynet, undersøker Havforskningsinstituttet skjell fra kommersielle produksjonsanlegg i Norge. Skjellene analyseres for E.coli, Salmonella og ulike miljøgifter for å dokumentere at det er trygt å spise skjellene som selges i butikk og på serveringssteder.

Skal du plukke blåskjell selv, må du følge med på det offentlige blåskjellvarselet på Matportalen. Der kan du sjekke om blåskjellene i ditt område er trygge å spise.

Sjekk også:

C:\Users\a23389\Downloads\Blåskjell UWPHOTO 2009 (35).JPG

Trygt å ete norske skjel

Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norskproduserte skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.

HI-045540.jpg

Ny sesong: Bli klok – lytt til Havpodden!

Hvordan «flørter» fisk? Hvorfor bør vi jakte mer på hval? Hvorfor leter forskere etter kloakk i blåskjell? Dette og mye mer kan du lytte deg litt klokere på, i vår nye podkast.