Gå til hovedinnhold

UV-lys tar knekken på lakselus, men gjør laksen «solbrent»


Skinnskade på solbrent laks

Forsøket med UVC-lys ble avsluttet før tiden fordi laksen ble for «solbrent».

Fotograf: Luke Barrett / Universitetet i Melbourne

Forskere ville undersøke om ultrafiolette stråler kunne fungere mot lakselus. Det gikk ikke helt som de håpet, viser en ny studie.

Hvordan ta knekken på lakselus? Det er et spørsmål mange vil ha svar på, ikke minst oppdrettsbransjen. Sammen med næringen kom forskere fra Havforskningsinstituttet på en idé. Kanskje kortbølget ultrafiolett stråling (UVC) kunne være et tilskudd til lusemidlene som brukes i dag.

Ødela utviklingen til larvene

– Først testet vi om UVC kunne ta knekken på lakselusegg, og det fungerte, sier forsker Samantha Bui.

De ultrafiolette strålene stoppet utviklingen til lusene, som normalt har åtte livsstadier. De fleste eggene klekket og ble til nauplius-larver, men de klarte ikke å utvikle seg videre og døde. Forskerne tror det skyldes av UVC-lyset skadet DNA-et i hvert enkelt egg, slik at de ikke klarte å utvikle seg videre.

– Lakselus har mange livsstadier, og på denne måten klarte vi å hindre dem i å utvikle seg til det larvestadiet der de kan sette seg på fisken, sier Bui.

Skadet hud og øyne på laksen

Forskerne gjorde flere forsøk for å finne ut hvilken strålestyrke som skulle til for å stoppe utviklingen til lakselusene. Da de hadde funnet den riktige strålestyrken, måtte de finne ut hvordan laksen tålte det ultrafiolette lyset.

UVC-lys i karene med laks. (Foto: Luke Barrett / Universitetet i Melbourne)

Derfor fikk laks med modne hunnlus strålebehandling mens laksen svømte rundt i et kar. Forskerne brukte en UVC-dose som var så sterk at de var sikre på at strålene skulle stoppe eggenes utvikling.

– Dosen tok knekken på lakseluseggene. Akkurat det virket, men vi så også at laksen fikk skader på hud og øyne. Forsøket ble avsluttet før tiden, fordi laksen ble for «solbrent», sier prosjektleder Frode Oppedal.

Forskerne observerte også at laksen endret adferd, sannsynligvis fordi hudskadene var ubehagelige.

– Litt av huden ble ytterligere skadet fordi fisken så ut til å klø seg ved å skrape seg på bunnen av karet, sier Oppedal.

Kan ikke brukes i merdene

Til slutt gjorde forskerne et avsluttende forsøk. De hadde sett at UVC-dosen som tok knekken på lusene også skadet laksen. Men nå skulle de finne ut hvor mye eller lite ultrafiolett lys laksen faktisk tåler.

– Vi fant dessverre ut at den tåler mindre enn det som må til for å ta knekken på lakseluseggene, sier Oppedal.

I en fersk vitenskapelig artikkel i Aquaculture konkluderer HI-forskerne med at kortbølget ultrafiolett lys ikke bør brukes direkte i merdene.

– I denne artikkelen og i sluttrapporten til prosjektet luftes muligheten til å bruke UVC-metoden til andre formål, som å behandle avløpsvann etter en lusebehandling, sier Oppedal.

Referanser

Barrett, L.T., Bui, S., Oppedal, F., Bardal, T., Olsen, R.E., Dempster, T., 2020. Ultraviolet-C supresses reproduction of sea lice but has adverse effects on host salmon. Aquaculture 520, 734954 https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.734954

Barrett, L.T., Pert, C.G., Bui, S., Oppedal, F., Dempster, T., 2019. Sterilization of sea lice eggs with ultraviolet C light: towards a new preventative technique for aquaculture. Pest Management science 76, 901-906 https://doi.org/10.1002/ps.5595