Slik feira vi jubileumsveke frå sør til nord

  • DSC01020.jpg

    Forskarlinjeelev Dina Sannæs ved Arendal vgs. klipper tarebladet for vår nye folkeforskingsportal Dugnad for havet. HI-direktør Sissel Rogne med hjelpende hånd.

    Fotograf: Liv Eva Kirkesæther / HI
  • PA160055.jpg

    Havforsker Anders Jelmert åpner feiringen i Flødevigen med trompetfanfare.

    Fotograf: Liv Eva Kirkesæther / HI
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5214.jpg

    Framsenteret i Tromsø i blått.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5277.jpg

    Sissel Rogne ønsker gratulerer med dagen til dei tilsette på sjølve bursdagen på framsenteret i Tromsø.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5260.jpg

    Utanriksminister Ine Eriksen Søreide hilser 120-årsjubilanten.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5245.jpg

    På feiringa i Tromsø: Havforskar Maria Fossheim, Tromsø-ordførar Gunnar Wilhelmsen, Sissel Rogne, UiT-rektor Anne Husebekk og direktør for Norsk Polarinstitutt Ole Arve Misund.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5352.jpg
    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5381.jpg

    Havforskningsburgeren har blitt laga lokalt av ulike leverandørar. Det har gitt små, lokale variasjonar. I Tromsø var det Mersmak som leverte burgeren.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201014_HI120_Tromsø_DSC_5367.jpg

    Havforskningsburgeren tolka av Mersmak i Tromsø.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201012_HI120_Matre_DJI_0109.jpg

    Bursdagsveka starta på stasjonen vår i Matre, inst i Masfjorden i Nordhordland.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201012_HI120_Matre_DSC_4907.jpg

    Søtt+Salt kom til forskingsstasjonen i Matre med kjøkken på hjul.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201012_HI120_Matre_DSC_4932.jpg

    Fiskehelseansvarleg i Matre, Catrine Smørås, hjelper til med serveringa.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • 20201012_HI120_Matre_DSC_4943.jpg
    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • IMG_7635.JPG

    Høyblokken på Nordnes i Bergen opplyst i blått.

    Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet
  • HI120 Bergen 10.jpg

    Sissel Rogne med dei spesielt inviterte gjestane til feiringa i Bergen: Siv Remøy-Vangen i Maritime Bergen (f.v.), ordførar Marte Mjøs Persen og UiB-rektor Dag Rune Olsen.

    Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet
  • HI120 Bergen 9.jpg

    Leiar for Maritime Bergen, Siv Remøy-Vangen, nyter båtis til dessert. Ikkje tilfeldig.

    Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet
  • IMG_7762.JPG

    Sissel Rogne ønskte velkommen til feiringa i Bergen.

    Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet
  • Austevoll-i-blått_HI120.jpg

    Forskingsstasjonen i Austevoll i blått.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • Austevoll_bål_riggegjeng.jpg

    Gjestande blei møtt av tilsette i HI-bunad og varme i bålpanna då dei ankom stasjonen i Austevoll.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • Austevoll_gjestgiveriet m burgeren.jpg

    Bekkjarvik gjestgiveri laga Havforskningsburgeren i Austevoll. Det er der burgerens far, meisterkokk Ørjan Johannesen, styrer kjøkkenet.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • HI120-feiring i Austevoll.jpg

    I Austevoll gjekk lunsjen føre seg i solveggen.

    Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
  • DSC00910.JPG

    Jubileumsveka blei avslutta på forskingsstasjonen vår i Flødevigen, her i grålysinga.

    Fotograf: Liv Eva Kirkesæter / Havforskningsinstituttet
  • DSC01011.jpg

    Fylkesordfører Arne Thomassen elsker hummer, og har vært en av pådriverne bak hummerreservatet i Lillesand.

    Fotograf: Liv Eva Kirkesæther / HI
  • IMG_2966.jpg

    Hanne Sannæs nyter Havforsknignsburgeren og havutsikten på vår stasjon i Flødevigen i Arendal.

    Fotograf: Liv Eva Kirkesæther / HI

Med godt lag, fagleg innhald, flotte helsingar og Havforskingsburgar har HI feira 120 år. Vi kronar jubileet med ei gåve til både forsking og befolkning: Dugnad for havet

Med vel overstått feiring og auka pågangsmot i ei spesiell tid, fortset vi den viktige oppgåva vår: Kunnskap og råd for rike og rene hav- og kystområde, inn i evigheita.

Og det skal vi få hjelp til av dykk der heime!

Klipte tareblad for folkeforsking

Etter ei veke med feiring frå forskingsstasjon til forskingsstasjon, avslutta vi nemleg i Arendal fredag med ei spesiell gåve.

Forskarlinjeelev Dina Sannæs ved Arendal vgs. klipte over eit tareblad saman med havforskingsdirektør Sissel Rogne. Det markerer opninga av vår nye folkeforskingsportal Dugnad for havet.

Der kan alle registrere seg og bidra med bilde og interessante observasjonar frå sin fjord eller skjergard. Observasjonane blir sjekka og lagra av kyndige forskarar. Kanskje blir det ny kunnskap av sånt? Bli ein folkeforskar du også, på dugnadforhavet.no! Meir info om dette kjem.

Men først eit lite tilbakeblikk på jubileumsveka:

Blått for HI og havet

Kvar morgon har vi ønskt dei tilsette velkommen med å lyssette bygga i blått. Først ut var forskingsstasjonen vår i Matre i Nordhordland.

På tysdag gjekk feiringa til hovudkontoret vårt i Bergen, så Austevoll før sjølvaste bursdagen blei markert på kontoret vårt i Framsenteret i Tromsø.

Der var ikkje berre bygget blått, men i live – 3d-projiserte fiskar og kvalar svømde att og fram på fasaden i Tromsø sentrum torsdag morgon og kveld.

Feira med bursdagslunsj og virtuelle faginnlegg

På kvar stasjon og på forskingsfartøya våre har vi feira bursdagslunsj, i grupper og med god avstand, naturlegvis. Vi åt vår nye signaturrett, Havforskingsburgeren!

Den er ein saftig og symboltung godbit som inneheld kveite, kamskjel, søl og kimchi. Les meir om betydninga og finn oppskrift i denne saka: Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannesen presenterer Havforskningsburgeren

I lunsjen har vi hatt fagleg program og helsingar frå ministrar og andre som ser oss utanfrå. Alt også digitalt til dei som har sete andre plassar, minus burgaren då.

Spennande forskingsinnhald på nett

På nettsidene våre har vi publisert fleire populærvitskaplege nyheitssaker som ser på dei lange linjene, kvifor det er viktig at vi forskar så langsiktig som vi gjer. Her er nokre:

På sosiale medium har vi hatt masse spennande og spektakulært innhald. Viss du ikkje følger oss frå før, er det berre å gjere seg klar for 120 nye år og vidare.