Gå til hovedinnhold

Savner et eget råd for fisk og sjømat i nye kostråd


fiskemiddag

Fisk er mer enn bare en proteinkilde. HI ønsker at fisk og sjømat skal være et helt eget kostråd.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

– Sjømat er mer enn en god proteinkilde. Det skriver HI i et høringsinnspill til Helsedirektoratet.

Havforskningsinstituttet (HI) støtter mange av de nye kostrådene, men mener at det burde være et helt eget kostråd om fisk og sjømat, slik at den store variasjonen av mat i havet blir en større del av norsk kosthold.

Det ville også være i tråd med Helsedirektoratets strategi om å øke sjømatinntaket med 20 prosent.

Mer enn bare en proteinkilde

Fisk og sjømat er en av de mest studerte og utarbeidede matvaregruppene i norsk kosthold. Derfor er HI kritisk til at rådet for inntak av fisk og annen sjømat blir stående uendret til tross for ny kunnskap.

HI mener at råd 4 «Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt» er for lite konkret og forvirrende i sitt fokus på protein. For sjømat er mer enn bare en god proteinkilde.

Det er også en viktig kilde til mikronæringsstoff og omega-3 fettsyrer. Dette er medvirkende til at dagens anbefaling på 300–450 gram fisk og sjømat i uken står.

Mer bærekraftige fôrråvarer

HI er også kritisk til at bærekraftsvurderingene bak kostrådene er for lite utviklet. Den lange kjeden fra matproduksjon til vurdering av matvarer er lang og umoden. For oppdrettsfisk spesielt, er det lite fokus på at det blir brukt rundt to millioner tonn fiskefôr i Norge, hvor 90 prosent av råvarene er importert.

Tidligere har HI kommentert på mangler i kunnskapsgrunnlaget om fisk og sjømat i arbeidet med de nye kostrådene. På dette feltet må det mer forskning og utvikling til.