Gå til hovedinnhold

Følger med på alger i Nordland


mikroskopbilde av algeceller

Arkivfoto av Phaeocystis: Selve algecellene er små og ikke et problem, men arten danner gele-kolonier som kan bli opp til 2 mm i diameter. Disse kan påvirke fiskens gjeller.

Fotograf: Havforskningsinstituttet

Alger har ført til laksedød i flere oppdrettsanlegg i Nordland.

Vi oppdaterer saken fortløpende.

Status 8. mai

  • Økt laksedød i Kanstadfjorden rapportert 8/5
  • Modellering av eventuell spredning viser spredning sørover fra Kanstadfjorden mot Offerøya. Med unntak av lokaliteter i Kanstadfjorden er det ingen andre anlegg som påvirkes i den modellerte perioden.
  • Avtakende/ingen laksedød i Raftsundet
  • Data fra uke 18 viser lav risiko ved mange lokaliteter, unntaket er Kanstadfjorden (pågående laksedød) og områdene tidligere påvirket (satt til moderat risiko).

Les mer på Algestatus.


Oppdatering 5. mai

I helgen 3.-4. mai har det kommet rapporter om økt dødelighet blant oppdrettslaks i sørlig del av Raftsundet. Algeanalyser fra denne lokaliteten viser tilstedeværelse av algen Chrysochromulina i moderat-høye mengder. Dette er algen som gjorde stor skade i en oppblomstring i 2019.

Phaeocystis er også tilstede, men ikke i mengder som er dødelige for laks. Det aktuelle området overvåkes for å følge utviklingen.
 
Modellering av eventuell spredning av oppblomstring i Raftsundet er gjort 3. mai. Modelleringen viser en generell nordlig spredning opp mot Ingelsfjorden.
 
For Øksfjorden rapporterer oppdrettere fortsatt noe dødelighet blant laksen. Mengden potensielt skadelige alger avtar i dette området.

Transport av oppblomstringen i Øksfjorden følges opp med overvåkning lengre sør.

Oppblomstringen i sørlig del av Raftsundet kan henge sammen med oppblomstringen i Øksfjorden i forrige uke, men er mest sannsynlig en ny lokal oppblomstring.


Oppdatering 2. mai

Det har kommet flere andre rapporter fra området om mindre og kortvarig økning i fiskedød.

Oppfølgning av de opprinnelig rammede områdene viser at mengdene Phaeocystis har avtatt, med en økning i mengden Chrysochromulina

Mengdene Chrysochromulina er ikke veldig høy, men det kan tenkes å gi en ekstra belastning på allerede skadet fisk.

Analyser av vannprøver fra andre deler av produksjonsområde 9 har ikke vist høy tetthet av potensielt skadelige alger.

Basert på tilgjengelig informasjon, anser vi oppblomstringen som lokal, knyttet til Øksfjorden og sørover.

Modelleringer tyder på at en eventuell oppblomstring transporteres sørover fra Øksfjorden i de kommende dagene, for så å drive bort fra land i peroden 5-7. mai.

HI er i dialog med næringen, og anbefaler å fortsette daglige og rutinemessige prøvetakninger i området som vil kunne påvirkes.


Opprinnelig melding 30. april:

To oppdrettsanlegg i Øksfjorden i Nordland har de siste dagene opplevd at laks dør som følge av algeoppblomstring.

Foreløpige prøver tatt av SeaEco tyder på høye konsentrasjoner av algen Phaeocystis.

Vanlig vår-alge

– Dette er en art som er vanlig i Nord-Norge på våren. I enkelte år og områder kan den oppstå i høy tetthet i forbindelse med våroppblomstringen. Da kan den gi problemer i fiskens gjeller, sier havforsker Lars Johan Naustvoll.

Prøvene tyder på at også algen Chrysochromulina er til stede. Det kan ikke utelukkes at den også bidrar til økt laksedød.

HI venter på ferske prøver for å gjøre egne analyser.

Modeller kan vise hvor alger tar veien

Havforskningsinstituttet har modellert spredningen til eventuelle alger i det rammede området.

Modelleringen tyder på at oppblomstringen vil holde seg i området Flaget de første dagene for deretter å bevege seg sakte sørover mot Årstein. 

Dersom oppblomstringen forsetter å ha negativ effekt på fisk de neste fem døgnene, er det området fra Øksfjorden ned mot Årstein, samt området øst for Øksfjorden mot Offersøya som blir påvirket.

Ber oppdrettere følge med

Havforskningsinstituttet følger oppblomstringen i samarbeid med næringen i området, og i dialog med Fiskeridirektoratet.

Vi ber oppdrettere rapportere eventuelle adferdsendringer eller økt dødelighet hos laks.

Les en mer teknisk melding på Algestatus.