Gå til hovedinnhold

Hva skjer på havbunnen?


Raet overvåking
Fotograf: Havforskningsinstituttet

Vi fanget livet på havbunnen på film da vi besøkte Raet nasjonalpark.   

Ved hjelp av undervannsvideoer og feltstudier skal forskerne undersøke fiskebestander, bunnforhold og økosystemforskjeller.

Forskerne vil se hvordan fisk og bunndyr påvirkes når bunnen får hvile. Derfor skal de sammenligne data fra to områder: ett som blir bunntrålt, og ett som har vært fredet i åtte år. 

– Dette gir oss en sjelden mulighet til å forstå hvordan marint vern faktisk fungerer. Det handler både om å ta vare på naturmangfoldet og bærekraftige fiskerier, sier havforsker James David Poling, som leder feltarbeidet.

Nå har han vært ute og hentet de første videobildene der de kan sammenligne forskjellen mellom trålt og ikke trålt områder.  

Fanger drama på kamera

Forskerne bruker videokameraer og videotransekter.  

Videokameraer plasseres på havbunnen med agn og filmer hvilke arter som dukker opp, mens videotransekter føres langs havbunnen for å dokumentere arter og bunnforhold.

– Kameraene er plassert på strategiske steder og tar undervannsvideo av artene som kommer for å spise. Da registrere vi artene uten å måte fange dem, sier Poling. 

Stasjonene ligger på mellom 75 og 200 meters dyp, og de fleste er dypere enn 100 meter.

– Vi så mange forskjellige arter, blant annet trollhummer som begynte å slåss rundt agnposen, og flere ulike haier  blant annet pigghå og svarthå. 

Rundt agnposen, myldret det av liv. Slimålene flokket seg i store mengder, og haiene var ikke sene med å utnytte situasjonen. 

– Haiene tok sjansen når de oppdaget den store mengden med slimål, og begynte å jakte på dem, sier Poling. 

– Det var ekstra stas å kunne dele dette med masterstudentene som var med oss.

Forskjell mellom områdene

– Vi har sett flere havmus med egg  i det vernede området, som tyder på at dette kan være viktige gyteområder. Eggene ser ut som to brungule organer som henger fra hunnen før de skal legges, sier Poling.

Under kartleggingen var det stort fokus på fastsittende bunndyr som sjøfjær, svamper og anemoner, som ofte er blant de første til å forsvinne ved bunntråling. 

– Disse artene trenger harde strukturer for å feste seg, men tråling virvler opp sedimenter som dekker slike habitater.

Mange av disse artene spiller nøkkelroller i økosystemet. Dersom de forsvinner, påvirker det hele næringskjeden. 

Flere resultater vil komme etter sommeren, etter at forskerne har analysert flere videoer og annen data fra feltarbeidet. 

– Førsteinntrykket er at vi så mer av arter som er utsatt for trålfiske, som sjøfjær, i de vernede områdene. Men det er dette vi skal studere nærmere i prosjektet, sier Poling.  

Viktige områder for livet i havet

Målet med å sammenligne et trålt område med ett som har vært fredet i flere år, er å undersøke hvordan vern fungerer i praksis. Resultatene fra dette prosjektet kan gi verdifull kunnskap om hvordan vi bør forvalte havet i framtiden. 

– Resultatene kan gi oss et mer detaljert bilde av situasjonen i Skagerrak, og bidra til å sikre både naturmangfold og bærekraftig fiske, sier Poling. 

Les mer om marine bevaringsområder: Dette skal til for at de funker.