Tema: Kongekrabbe
Publisert: 28.03.2019 Oppdatert: 09.12.2020
Kongekrabben er en introdusert art i Barentshavet og har vært her i ca. 60 år. Russiske forskere satte kongekrabben ut i Murmanskfjorden på 1960-tallet for å etablere en ny fiskeressurs. Siden har den spredd seg østover og vestover langs kystlinjen og utover i åpne havområder i det sørlige Barentshavet, og har nå kommet for å bli. Undersøkelser har dokumentert at i områder hvor krabben har vært i store mengder over lang tid, har den betydelige effekter på bunnøkosystemene. Kongekrabben er en verdifull ressurs og danner grunnlag for et omfattende kystnært fiskeri i Øst-Finnmark. På russisk kalles den kamtsjatkakrabben, mens det engelske navnet er "red king crab". Kongekrabben tilhører klassen krepsdyr (Crustacea) og ordenen tifotkreps (Decapoda). Krabbens opprinnelige utbredelsesområde er Kamtsjatka-halvøyen i det nordlige Stillehavet.
Kongekrabbens biologi
Parringen foregår på grunt vann om våren, da vandrer hannkrabber og hunnkrabber opp fra de dypereliggende områdene. Etter at parring, gyting og klekking er avsluttet, vandrer krabbene ned på dypt vann igjen og oppholder seg der til neste år med ny runde med parring.
Status, råd og fiskeri
Kongekrabbe i norsk sone forvaltes av norske myndigheter. Havforskningsinstituttet kartla bestanden av kongekrabbe i det kvoteregulerte området øst av Nordkapp og områdene vest for 26°Ø høsten 2017.
Norske myndigheters forvaltning av kongekrabbe har to målsettinger:
- å opprettholde et langsiktig fiskeri innenfor et avgrenset område i Øst-Finnmark, og
- begrense spredningen av kongekrabbe utenfor dette området.
I bestandsrådgivningen på kongekrabbe brukes en produksjonsmodell som beregner relativ bestandsstørrelse og utbytte (i tonn) ved forskjellige bestandsstørrelser. Fiskedødeligheten har økt de siste årene, og ligger over nivået som driver bestanden mot Blim. Dette bidrar til å redusere risikoen for videre spredning ut over kvoteregulert område.
Fiskeri
Kongekrabbe fiskes med teiner, hovedsakelig i fjordene og i kystnært farvann langs Øst-Finnmark. Antall fartøy som deltar i det kvoteregulerte fisket varierer litt fra år til år, men har de senere årene ligget på ca. 700. Også kvoten har variert noe, men ligger i gjennomsnitt på ca. 1500 tonn hannkrabber og 50 tonn hunnkrabber årlig. Minstemålet er 130 mm for begge kjønn. Utenfor det kvoteregulerte området er det fritt fiskeri.
Vedlegg:
Bestandsvurderinger av kongekrabbe for 2020: Kongekrabbe i norsk sone – Bestandstaksering og rådgivning av Jan H. Sundet, Carsten Hvingel og Ann Merete Hjelset
Reguleringer av det norske kongekrabbefisket
Informasjon om gjeldende reguleringer finnes på Fiskeridirektoratet sin nettside.