Gå til hovedinnhold

November

Resultat: (19)



Fiskebåt

HI-ledelsen møtte Fiskebåt til en god prat

29.11.2017

– Vi er veldig glade for besøk, og setter pris på gode samtaler. Det sa HI-direktør Sissel Rogne da hun tok imot representanter for Fiskebåt onsdag.



BSF larvae in a feeding substrate containing marine ingredients 2

Insekter gjør alger til nyttig laksefôr

29.11.2017

Ved å tilsette alger i fôret til insektslarver øker de marine næringsstoffene som jod, omega-3 og vitaminer i larvene. Det gjør insektene til bra mat for laksen.



Havforskningsdirektør Sissel Rogne

Budsjettavtale gir 27 millioner mer til marin forskning

29.11.2017

– Vi er svært glad for at Norges store ambisjoner om økt utnyttelse av ressursene i havet blir fulgt opp med å styrke oss som forvaltningsinstitutt. De marine næringene må forvaltes bærekraftig dersom vi skal klare å håndtere den ønskede veksten på en god måte, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.



tarekar

Vil la tare skjerme blåskjel mot havforsuring

29.11.2017

Eit norsk-kinesisk samarbeid på Austevoll undersøker om tarefarmane i Kina kan skjerme oppdrettsskjel mot dei surare hava vi har i vente.



byggning

Slår saman nettsider

29.11.2017

Frå no av har NIFES og HI felles nettsider. Dette er ein del av arbeidet som blir gjort i samband med fusjonen mellom dei to institutta. Formelt blir institutta fusjonert 1. januar 2018.



kveite A Rikardsen HI

Skal kartlegge fiskefelt

29.11.2017

Havbunnen vest av Sklinnabanken i Nord-Trøndelag skal kartlegges i 2018. MAREANO-programmet er tilført fire millioner kroner over statsbudsjettet for å gjennomføre arbeidet.



Jan Sundet

Kongekrabbe: Anbefaler kvote på 1250 tonn

29.11.2017

Havforskningsinstituttet anbefaler at kongekrabbekvoten for 2018 settes til 1250 tonn hannkrabber. Kvoten for 2017 er på 2000 tonn. Tilrådinga gjelder for området mellom grensa mot Russland og Nordkapp, inkludert Porsangerfjorden.



EMIL8782

Kan sjømat endre den mentale helsa?

24.11.2017

Kan ungdom få betre mental helse av å ete meir fisk? Eit stort eteforsøk ved åtte ungdomsskular i Bergen har leita etter svaret.



Makrellyngel fra størjemage

Nordlig gyting gir mer småmakrell langs kysten

20.11.2017

I år er det observert mer årsyngel av makrell enn normalt langs norskekysten; noe også Havforskningsinstituttet har dokumentert. Makrellen gyter lenger nord, og dermed driver mer småmakrell inn mot kysten og norsk sokkel.



HH i solnedgang

Har laga referansepunkt for endringar i Arktis

20.11.2017

Nord for Svalbard og i Framstredet finst det om hausten eit epipelagisk og eit mesopelagisk lag med marint liv. Dei mesopelagiske organismane oppfører seg litt annleis der enn lenger sør.

No har havforskarar freista å lage eit referansepunkt for vidare forsking på endringane i dei arktiske økosystema som òg femner om djupare vasslag.



eysteinovelandnaeringsstof 1

Utvikler ny og viktig folatmetode

16.11.2017

NIFES er med på å utvikle en ny standardmetode for analyse av folat. Dette gjør at vi kan få enda bedre kunnskap om de ulike formene av folat i næringsmidler.



Sverdfisk

Sverdfisk kommer oftere til Norge

13.11.2017

Sverdfisk er fremdeles en sjelden gjest hos oss, men de siste 20 årene har tallet på sverdfisk langs norskekysten økt kraftig. 22 av totalt 33 observasjoner er gjort etter 2000.



aal

Framleis kritisk for ålen

10.11.2017

Den europeiske ålen er framleis kritisk truga. Det er konklusjonen til det internasjonale havforskingsrådet etter ei ny bestandsvurdering.



Sigvestill1

Ferdig med uvanlig oppdrag

08.11.2017

Trålbasen sier det var en uvanlig jobb. Sysselmannen sier den ble utført på en utmerket måte.
– Vi har utstyr som også kan brukes til slike oppdrag, sier kapteinen på «G.O. Sars».



Kilenotfiske etter villaks

Resistent lakselus er like vanlig på vill sjøørret som på oppdrettslaks

07.11.2017

En genmutasjon som gjør lakselus resistent mot avlusingsmidler basert på organofosfat er like vanlig i lus på vill sjøørret som i lus fra oppdrettsanlegg. Siden lus på villfisk ikke utsettes for avlusingsmidler, viser resultatene også at svært mye av lusene på vill sjøørret stammer fra oppdrettsanlegg.



G

«G.O. Sars» ferdig i søket etter omkomne

06.11.2017

Sysselmannen på Svalbard har frigitt «G.O. Sars fra oppdraget med å lete etter omkomne etter helikopterstyrten på Svalbard.

– Båt og mannskap har bistått oss på en utmerket måte, og vi er svært takknemlige, sier sysselmann Kjerstin Askholt.



MX0B6462

Går for pent brukt i nye kontor

03.11.2017

– Gjenbruk er i tråd med verdiane våre, men det er også direkte stilig, seier havforskingsdirektør Sissel Rogne. HI har innreia 125 nye kontor med bruktmøblar.



Leppefisk

Foreslår soner for fiske av leppefisk

03.11.2017

For å hindre for stor nedfisking av leppefiskbestandene langs kysten foreslår Havforskningsinstituttet at kysten deles inn i områder der det kun åpnes for fiske av leppefisk hvert tredje år. I tillegg anbefales både minste- og maksmål for de ulike artene. På den måten kan fiskene som har størst gytepotensial, det vil si de største individene, bli igjen i sonene slik at de lokale bestandene kan klare å hente seg inn igjen.



HI 012660(1)

Økt bifangst av kval i sildesesongen

28.11.2017

Dei siste åra har det vore eit stort sildeinnsig i fjordane i Troms, og fiskeriet etter sild har vore intensivt. Knølkval og spekkhoggarar følgjer etter silda, og fleire kvalar har gått seg fast i fiskereiskapar.