Fraråder å ta stor kveite opp i båten

I dag blir ofte kveite håndtert med tau i underkjeven og haleslynge. Dette er den beste metoden utfra hva vi vet i dag, men nå skal HI forske mer på hvilken metode som er best for fisken. Foto: Erik Axner
Publisert: 06.06.2018 Oppdatert: 04.07.2019
Kveite er en populær fisk for fritidsfiskere og turister. Arten er morsom å fiske, og den smaker godt.
De siste årene har nye reguleringer, miljøbevissthet og matpreferanser ført til en økt fang- og slipp-praksis (på engelsk catch-and-release) for kveite.
Siden oktober 2017 er det påbudt å slippe ut all kveite over 2 meter, i følge Fiskeridirektoratet.
Forsker: Må gjøres riktig
– Jeg har fått flere bekymringsmeldinger om at kveite blir behandlet feil når den slippes ut igjen i sjøen, sier forsker Keno Ferter. – Gjøres utslipp på feil måte, kan det stresse fisken og føre til at den dør.
Han har tidligere gjort forsøk for å finne ut hvordan det går med kveitene som blir sluppet ut igjen. Studien ble gjort i samarbeid med UIT Norges Arktiske Universitet.
Konklusjonen var at stangfisket kveite uten store krokskader eller sterke blødninger, overlevde.
Men, måten man slipper fisken ut igjen på, er avgjørende.
Anbefaler å ikke ta fisken opp i båten
Det er en stor utfordring å håndtere en så stor fisk som kveite. Men ny forskning indikerer at det er uheldig å ta fisken opp i båten.
Det kan både føre til skader, og det er negativt for kveiten å bli eksponert for luft over lengre tid.
– Det kan være stressende for den. For eksempel om man tar den opp i båten for å ta bilder, måle lengde og holder på en stund, sier Ferter.
– Bør avkrokes i vannet
Ferter undersøker nå hvor stor skade langvarig lufteksponering har å si for kveite.
– Vi har tatt blodprøver av mindre kveite, både noen som ble avkroket i vannet, og andre som var oppe i båten i inntil ti minutter, for å analysere nivået av stress, forteller han.
De foreløpige resultatene viser kveiten bør avkrokes i vannet så sant det er mulig å få til.
– Det er svært uheldig å dra fisken opp i båten, hvis man ikke må, sier forskeren.
– Må forskes mer på
Mange profesjonelle fiskeguider anbefaler i dag å håndtere stor kveite med tau i underkjeven og haleslynge, ved siden av båten - for å skade fisken minst mulig.
– Det er den beste metoden ut ifra det vi vet i dag, men vi trenger mer kunnskap. Det kan være andre metoder som er bedre, og det må vi forske på, sier HI-forskeren.
– Det er vårt neste prosjekt.