Gå til hovedinnhold

Fraråder å ta stor kveite opp i båten


Foto ErikAxner

I dag blir ofte kveite håndtert med tau i underkjeven og haleslynge. Dette er den beste metoden utfra hva vi vet i dag, men nå skal HI forske mer på hvilken metode som er best for fisken. Foto: Erik Axner

Nyere HI-forskning viser at kveiten kan overleve å bli sluppet ut igjen i sjøen. Men det er avgjørende hvordan det gjøres. 

Kveite er en populær fisk for fritidsfiskere og turister. Arten er morsom å fiske, og den smaker godt. 

De siste årene har nye reguleringer, miljøbevissthet og matpreferanser ført til en økt fang- og slipp-praksis (på engelsk catch-and-release) for kveite. 

Siden oktober 2017 er det påbudt å slippe ut all kveite over 2 meter, i følge Fiskeridirektoratet. 

Forsker: Må gjøres riktig 

 – Jeg har fått flere bekymringsmeldinger om at kveite blir behandlet feil når den slippes ut igjen i sjøen, sier forsker Keno Ferter. – Gjøres utslipp på feil måte, kan det stresse fisken og føre til at den dør. 

Han har tidligere gjort forsøk for å finne ut hvordan det går med kveitene som blir sluppet ut igjen. Studien ble gjort i samarbeid med UIT Norges Arktiske Universitet. 

Konklusjonen var at stangfisket kveite uten store krokskader eller sterke blødninger, overlevde. 

Men, måten man slipper fisken ut igjen på, er avgjørende. 

Anbefaler å ikke ta fisken opp i båten  

Det er en stor utfordring å håndtere en så stor fisk som kveite. Men ny forskning indikerer at det er uheldig å ta fisken opp i båten. 

Det kan både føre til skader, og det er negativt for kveiten å bli eksponert for luft over lengre tid. 

– Det kan være stressende for den. For eksempel om man tar den opp i båten for å ta bilder, måle lengde og holder på en stund, sier Ferter.   

– Bør avkrokes i vannet 

Ferter undersøker nå hvor stor skade langvarig lufteksponering har å si for kveite. 

– Vi har tatt blodprøver av mindre kveite, både noen som ble avkroket i vannet, og andre som var oppe i båten i inntil ti minutter, for å analysere nivået av stress, forteller han.  

De foreløpige resultatene viser kveiten bør avkrokes i vannet så sant det er mulig å få til. 

– Det er svært uheldig å dra fisken opp i båten, hvis man ikke må, sier forskeren. 

– Må forskes mer på 

Mange profesjonelle fiskeguider anbefaler i dag å håndtere stor kveite med tau i underkjeven og haleslynge, ved siden av båten - for å skade fisken minst mulig.
 
–  Det er den beste metoden ut ifra det vi vet i dag, men vi trenger mer kunnskap. Det kan være andre metoder som er bedre, og det må vi forske på, sier HI-forskeren. 

–  Det er vårt neste prosjekt.