Gå til hovedinnhold

Nå i HD: Følg hummerteina live!


20190930 Hummerteina live DSC 9164 3

Forskningstekniker Lene Christensen hadde ansvar for hummerteina i fjor, som ble sett av over 21.000 mennesker. Også i år kan du se den smilende teknikeren røkte teinen.

Fotograf: Christine Fagerbakke/Havforskningsinstituttet

Hummerfisket er offisielt i gang og vi sender direkte fra dypet i hele 13 dager.

I år har vi montert et nytt kamera. Dette gjør at våre seere nå kan følge direktesendingen i HD. Dere kan også følge oppdateringer nederst i saken.

– Kvaliteten på videoen i år er helt fantastisk. Det fungerer kjempebra, sier forskningstekniker Lene Christensen.

Som i fjor har hun ansvar for teinen, som skal røktes klokken tolv på hverdager og ved behov i helga. Fangsten i teina blir målt og merket, før den slippes ut igjen. Området rundt forskningsstasjonen i Flødevigen er et hummerreservat, og fangsten er ikke nødvendigvis representativ til fisket i resten av landet.

– Engasjementet er fantastisk 

I fjor opplevde Christensen et stort engasjement fra både inn- og utland, i tillegg til alle som møtte opp på kaien for å se teina. 

Hele 21.143 mennesker var innom direktesendingen i løpet av to uker. På det meste var det over 100 i minuttet som så teinesendingen samtidig.

– Jeg syntes det er gøy at folk er så interessert. Vi når ut til mange man ikke møter gjennom andre kanaler, sier Christensen.

Krever en del muskelkraft

Både venner, barnehager og andre dukket opp på kaien og ville være med å trekke teinen, som veier 35 kilo uten ekstrautstyr og kabler.

– I fjor klarte jeg å holde meg på land, så jeg kommer sikkert til å falle i vannet i år. La oss bare si at jeg legger fra meg telefonen før jeg trekker, for det blir årets høydepunkt om jeg faller i vannet, fortsetter hun muntert.

Vi vil følge direktesendingen frem til 13. oktober. Har du forslag til hva vi skal mate den med, foruten makrellen som står og godgjør seg i solen i disse dager – send en epost til christine.fagerbakke@hi.no eller lene.christensen@hi.no.

Se direkte:

 

Problemer med strømmen? Prøv denne alternative spilleren.

De neste to ukene kommer vi til å prøve og holde dere oppdatert med alt som foregår rundt hummerteina. Følg med her for løpende oppdateringer:

14. oktober - bonusrunde

Hummerteina ble hevet for i år mandag 14. oktober, og gjett om vi fikk en hummer i dag også? Denne gangen var det en hann på 35,6 centimeter.

Totalt har vi registrert tolv hummere denne sesongen, og flere av dem er gjengangere. I løpet av de siste ukene har samme hunn-hummeren gått i teinen hele tre ganger. Vi har også hatt en hann som har vært på besøk to ganger.

Eventyret er over for i år, og forskningstekniker Lene Christensen har pakket bort teinen.

 


13. oktober – Mer gjenfangst

Søndag var det to flotte hann-hummere i teinen. Den ene på 36 centimeter og den andre på 39 centimeter. Den største hadde dessverre mistet knusekloen. Begge har vært fanget tidligere.

 

 


13. oktober – Mistet knusekloen

Søndag var det to flotte hann-hummere i teinen. Den ene på 36 centimeter og den andre på 39 centimeter. Den største hadde dessverre mistet knusekloen. Begge har vært fanget tidligere.

Mandag trekkes hummerteina for siste gang i år, og vil bli pakket bort. Så husk å titte ekstra mye de siste 24 timene.


I dag dro vi opp en hunn på 36 centimeter. Hummeren har vært fanget og merket tidligere. Vi agnet teinen med makrell og makrell i tomat, og nå ser vi at det allerede sitter to flotte hummere i teinen og venter.

​​​​​​​


11. oktober – Krabbefest

Det finnes vel ikke noe bedre måte å starte helgen på enn en real krabbefest? (Husk lyd!)


11. oktober – Hunnkrabber liker røde ferrarier

Den røde ferrarien til Tor var populær blant damene i hummerteinen (eller kanskje var det makrellen? Hvem vet?). Dagens fangst ble tre hunnkrabber og en hestmakrell/taggmakrell på 36 centimeter.

Teinen ble fylt på med litt mer frossen makrell, og for litt mer flaks ble den røde bilen med enda en runde.


10. oktober – Litt ekstra hell

De litt mer oppmerksomme av dere har kanskje sett at det ligger en rød bil i teinen. Den røde Ferrarien tilhører Tor, som jobber på IT i Flødevigen. Han hadde bilen stående på kontoret og mente den fortjente en tur ned i dypet. Han mener at hummere liker røde Ferrarier. Kanskje han har rett?

​​​​​​​


10. oktober – Ikke den største suksessen

De var ikke spesielt interessert i bananen, likevel var det en hummer innom for å se hva dette var. Men vi gir ikke opp! I dag tar vi den litt sikrere ruten og agner teinen med makrell.


9. oktober – Skal det være en banan?

Tidligere denne uken fikk vi en e-post med forespørsel om vi kunne mate teinen med banan. Vi har tross alt oppfordret seerne til å komme med forslag, så i dag ble dagen bananen skulle ned med teinen. Ifølge avsender skal flere ha fått hummer i teinen med banan som agn, så nå får vi nesten bare vente og se.

​​​​​​​


8. oktober – Hakk i platen

Natt til tirsdag ble det oppdaget at det var kommet en knekk i pleksiglassplaten som var lengst fra kamera. Den er nå byttet ut.

– Til tross for at teinen var vid åpen for gjennomtrekk av hummer, så var det en hummer der. En kjenning fra i går, sier Sebastian Borgraaf.

– Det var hummeren som er merket med LR1135 og LR1136 som satt tålmodig og ventet på meg, fortsetter han.
Teinen ble fersket opp med mer råtten makrell. Onsdag tenker vi at vi prøver en omgang med banan. Følg med!

​​​​​​​


7. oktober – Hundematen fungerte

– I dag fant vi to hummere i teinen, en hann og en hunn på henholdsvis 36,6 centimeter og 32,5 centimeter, sier Sebastian Borgraaf.

Hann-hummeren ble merket for første gang i 2013, og har vært jevnlig merket siden den gang. Se denne lille snutten av Sebastian som er i full gang med merkingen.


7. oktober – Se hvem som gikk etter lukten

Mandag og tirsdag har Sebastian Borgraaf ansvaret for teinen. I løpet av natten hadde vi besøk av denne karen, som tydeligvis ble interessert i lukten av hundemat.


5. oktober - Hummer med to sakseklør

Lørdag fikk vi en interessant hummer i teina. Denne var en hann på 33 centimeter, som har vært merket tidligere. Denne hadde mistet merket, så vi merket han på nytt. 

– Vi merket den og tok en ny genetikkprøve, før vi slapp den ut igjen, forteller forskningstekniker Lene Christensen.

Teinen ble også agnet med hundemat. Vi måtte jo prøve, ikke sant?

​​​​​​​


4. oktober – Se det spennende fredagstrekket

Fredag morgen ble teinen trukket tidlig før forskningsteknikerne satt kursen ut på strandnot-toktet som foregår i Flødevigen i disse dager. De mer oppmerksomme av dere fikk med dere at det var to hummere i teinen innen den ble dratt klokken åtte fredag morgen.

Den ene hummeren var en hann på 34,6 centimeter. Den har vært merket tidligere, men har mistet det ene merket. Den ble merket på nytt og det ble tatt genetikkprøver av han.

– Prøvene ble tatt slik at vi kan finne tilbake til han i databasen, sier forskningstekniker Lene Christensen.

Den andre hummeren var en hann på 35,9 centimeter. Den var merket i 2017 og den gang var den 30,6 centimeter.

Det ble ikke byttet agn i morges, da det var mer enn nok igjen. I morgen er planen å teste enten makrell i tomat eller barnemat (fiskegrateng). Følg med! 


3. oktober – Hei på du!

Det står ikke på få besøk i hummerteina denne første uken av fisket. Natt til fredag krøp nok en hummer inn i teinen, noe som gjør at vi er oppe i fire hummere totalt siden tirsdag. 


3. oktober – Se hvem som ålet seg inn i teinen!

En ål svømte inn gjennom nettet i teinen tirsdag  kveld. Dette har skjedd flere ganger i løpet av natten, så det er tydelig at den er interessert i maten. Enten er det samme ålen som har funnet en teknikk, eller er det flere åler som har komet på besøk.


2. oktober – Hummerfest på dypet

Omtrent en time etter vi satt teinen ut igjen fikk vi besøk av en hummer. Senere på kvelden kom det også inn en hummer til. Da de ble målt om morgenen i dag viste det seg at det var en hun og en hann, på henholdsvis 33 centimeter og 37 centimeter. Begge har vært merket tidligere.

OBS: Vi minner om at teinen blir trukket klokken 8.00 torsdag og fredag, og ved behov i helgen. I neste uke blir den trukket klokken 12.00 hver dag.
 


2. oktober – Gikk du glipp av det første trekket?

I utgangspunktet skal teinen trekkes hver dag klokken tolv. Da vi trakk teinen på onsdag var det ingen hummer i den, men en torsk på 42 centimeter. Torsken ble målt, før den ble satt ut igjen i vannet. Teinen ble agnet med makrell og satt ut den også.


1. oktober - Se hummeren strekke seg etter maten

Tirsdag kveld fant denne hummeren ut at han skulle prøve å få tak i maten inni teinen, uten å gå inn i den selv.

Ifølge forskningstekniker Lene Christensen er hummeren trolig en hann. Det er noe vanskelig å bestemme størrelsen, men hun estimerer at den er et sted mellom 30 og 40 centimeter.

– Når dere ser hummeren faller ned kan dere se at den er merket. Merket ser ut som om det er lyst gult. Våre nye merker er grønne, og ble tatt i bruk i 2017. Så hummeren ble nok merket før dette, sier Christensen.


1. oktober - Hvilket agn skal vi bruke?

Agnboksen fra i fjor blir gjenbrukt i år. Det store, hvite merket ble laget av en av de største hummerene. Den klarte å knipe av lokket, dermed spiste den opp all maten før den gikk ut av teinen igjen.

­Den var så fornøyd med seg selv der den gikk og gomlet i seg maten, før den gikk ut igjen, forteller forskningstekniker Lene Christensen muntert.

De andre merkene kommer også fra hummer som har brukt klørne for å få mat ut av boksen.

​​​​​​​​​​​​​​Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstiuttet


1. oktober - Teina går i vannet

Dette har vi gledet oss til! I dag klokken 8.00 satt vi hummerteina i vannet. I dag ble den agnet med makrell. Om du har noen gode forslag til hva vi kan ha i den, send oss en e-post eller kommenter gjerne på facebook-posten vår (du må ha en facebook-konto for å kommentere). ​​​​​​​


30. september - Vi klargjør teina

Vi nærmer oss kick-off! Dagen i dag har blitt brukt til å dobbeltsjekke alt av teknisk utstyr, vask av teinen og klargjøring av agn. I første runde kommer vi til å agne teinene med makrell, men om du har noen gode tips til hva vi skal prøve så send gjerne en e-post

Aviser og andre medier som ønsker å embedde lenke til direktesendingen kan sende en e-post.

Forskningstekniker Lene Christensen har sørget for at alt er klar til teinen settes i vannet tirsdag klokken åtte.