Gå til hovedinnhold

Fant sjelden hai i Norge


Haisnute i forgrunn, holdes opp av to barnehender, smilende gutt i bakgrunnen

Brødrene Sverre og Ole Einar fikk en hvitflekket glatthai på kroken.

Fotograf: Privat

Da Mons Fjeldstad var på fisketur med guttene sine, fikk de noe helt spesielt i garnet: En hvitflekket glatthai. 

Det er ikke første gang de unge folkeforskerne bidrar med spennende funn. Før sommeren hadde nemlig fem år gamle Sverre Fjeldstad funnet blekksprutskjell, og sverget på å bli forsker når han blir stor.

Nå har Sverre og broren Ole Einar funnet noe virkelig spesielt. På fisketur med pappa Mons fikk de nemlig en sjelden hai i garnet.

Få registreringer

De skrev følgende til forskerne på dugnadforhavet.no:

– Meg og guttene fikk denne i garnet den 29.08.2021 ved Tjeldstø i Øygarden. Trodde det var en pigghå først, men den manglet piggene, i tillegg til at den hadde hvite prikker. Litt googling viste at denne sjelden registreres i Norge, under 10 registreringer siden 1887.

Forsker Claudia Junge bekrefter at funnet er spesielt. En isfisker i Rogaland fikk et eksemplar av den samme arten i februar.

– Basert på Artskart fra Artsdatabanken er der bare registrert seks observasjoner, i tillegg til et historisk individ i samlingen til Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo. Alle observasjoner er fra de siste seks årene.

Finnes normalt lenger sør

Junge forteller at hvitflekket glatthai normalt finnes litt lenger sør i Nordøst-Atlanteren, hovedsakelig fra det sørlige Nordsjøen og De britiske øyer til Kanariøyene og inn i Middelhavet. Men den er ikke vanlig i norsk farvann. Heller ikke i Norskehavet, hvor haien også har dukket opp de siste årene:

– Vi kan bare spekulere i om dette henger sammen med klimaendringer. Men forskning har i hvert fall vist at populasjoner av hvitflekket glatthai har økt blant annet i britisk farvann. Dette fører også til økt tilgjengelighet og fangbarhet for både kommersielle og fritidsfiskere, som de to brødrene har opplevd her. Haien kan være opp til 1,4 meter, og den spiser krepsdyr, krabbe og hummer til middag. Så den er helt ufarlig for mennesker.

Stor opplevelse

Mons Fjeldstad forteller at det hele ble en stor opplevelse for guttene. Og forskerspiren Sverre er ikke mindre motivert for en karriere innen havforskning.

– Når Sverre går forbi Havforskningsinstituttet, sier han at han skal inn og hilse på kollegaene sine, forteller pappa Mons.