Gå til hovedinnhold

Nytt kystforskningsfartøy skal hete «Prinsesse Ingrid Alexandra»


Kollasj med bilde av Prinsesse Ingrid Alexandra og illustrasjon av nytt kystfartøy

Det nye kystforskningsfartøyet får toppmoderne forskningsutstyr, og er det niende i Havforskningsinstituttet flåte av forskningsskip.

Fotograf: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff og LMG Marin

Fartøyet som skal gå på tokt langs kysten i nord blir oppkalt etter Prinsesse Ingrid Alexandra.

I fjor høst arrangerte Havforskningsinstituttet (HI) og Nord universitet en uformell konkurranse om navnet til det nye kystforskningsfartøyet, som står ferdig om litt under ett år.

En navnekomité fra HI og universitetet vurderte de innkomne forslagene (se faktaboks), og landet til slutt på «Prinsesse Ingrid Alexandra». Kongehuset har bekreftet at de er glade for at Havforskningsinstituttet og Nord universitet ønsker å kalle det nye forskningsfartøyet «Prinsesse Ingrid Alexandra».

Trenger mer kunnskap om den viktige kystsonen

Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø er godt fornøyd med navnevalget.

– Det er en stor ære å få et fartøy som skal hete «Prinsesse Ingrid Alexandra» – et ungdommelig navn som også bærer i seg fine tradisjoner. Norge har en langstrakt kyst, som er viktig på så mange vis. Nå trenger vi mer kunnskap om hvordan kystsonen påvirkes av menneskelig aktivitet, og klimaendringene. Det nye fartøyet blir helt sentralt i dette arbeidet, sier Kvamstø.

Håper navnet inspirerer ungdommen

Fartøyet får hjemmehavn i Tromsø, og blir et sambruk mellom Havforskningsinstituttet og Nord universitet. Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet er glad for at Kongehuset har sagt ja til å la de to institusjonene kalle forskningsskipet «Prinsesse Ingrid Alexandra».

– Kongehuset har valgt å være beskyttere av havet, og det passer godt for de oppgavene båten har. For oss er det nesten som å få vår egen prinsesse i nord. Jeg håper at navnet kan inspirere flere av våre ungdommer til å engasjere seg i, og søke ny kunnskap om kysten. Kystforskningsfartøyet skal blant annet brukes i undervisning, og studentene våre skal med på tokt for å hente ny kunnskap om kystens viktige økosystemer, sier Solheim Hansen.

Spesialbygget for forskning

Det 35 meter lange fartøyet får toppmoderne forskningsutstyr, og blir spesialbygget for å kunne operere langs den værharde kysten i nord. Fartøyet er bygget for å kunne brukes både til forskning og undervisning.

Det nye forskningsfartøyet blir det niende i Havforskningsinstituttets flåte av forskningsskip. Flåten spenner fra isbryteren «Kronprins Haakon» til andre store, mellomstore og små fartøy.

Det nye kystforskningsfartøyet er under bygging ved Holland Shipyards Group B.V. Etter planen skal det leveres til Bergen i desember 2022, og tas i bruk i 2023.