Gå til hovedinnhold

Si fra om du ser denne gigant-haien i sommer


Brugde i vannet

Havforskningsinstituttet har allerede fått inn de første meldingene om brugdeobservasjoner i år.

Fotograf: J. Stafford-Deitsch

I fjor fikk vi inn rekordmange observasjoner av brugde, den vennlige hai-kjempen. Haiforsker Claudia Junge oppfordrer igjen folk til å melde fra om hai langs norskekysten.

For tre år siden ba HI om at folk som har sett brugde langs Norskekysten melder fra om det. I fjor kom det inn rekordmange observasjoner, og forskerne har jobbet på spreng for å gå gjennom alle. 

– Vi fikk inn hele 149 meldinger fra folk som har observert brugde i 2021, og vi tør å være såpass optimistiske at vi håper på enda flere i år. En av meldingene vi fikk i fjor gikk faktisk helt tilbake til 1961, hvor fiskere fikk en brugde i garnet, forteller Junge.

Da prosjektet startet i 2019 kom det inn meldinger om 43 brugdeobservasjoner. 28 meldinger gjaldt observasjoner som var gjort samme år, mens noen strekte seg helt tilbake til 2012. I 2020 kom det inn 48 meldinger. Flest observasjoner gjøres i områdene Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og i Lofoten.

– Vi ønsker observasjoner fra hele landet, fra langs kysten og ute på havet. Så uansett om du ser hai fra brygga, båten eller oljeplattform ønsker vi at folk melder fra. Områdene rundt Hitra, Frøya og Smøla, samt Lofoten er veldig interessante nå frem mot sommeren, forteller Junge.

Se brugda fra observasjoner i 2021

Den er ikke farlig …

Brugda er den største haien i norske farvann, og kan bli opptil elleve meter lang. Brugda er helt ufarlig for mennesker, selv om det kan være skremmende om man oppdager en haifinne stikkende opp over vannflaten til havs.

– Brugda er verdens nest største fisk, men vi vet dessverre alt for lite om denne haiarten, sier Junge.

Den observeres oftest i overflaten med et åpent gap på opp mot 1 meter. Da filtrerer den sjøvann for dyreplankton, som er det brugda har på menyen.

Nåla i «haistakken»

Siden brugda er et relativt sjeldent syn, ønsker forskerne seg mer kunnskap om hvor den vandrer. Det er derfor det er viktig at folk melder fra dersom de ser brugde.

– Da kan vi kartlegge hvor den vandrer, og hvor den holder til i ulike perioder. Det igjen øker sjansen for at vi kanskje kan finne brugde vi kan merke, slik at vi kan følge dem og lære mer om brugda, sier Junge.

I sommer skal forskerne være i området utenfor Lofoten siste uke i juni og første uke i juli. Da håper Junge at folk ikke bare melder inn observasjoner, men at de ringer henne om de ser brugda.

– Våre merkeeksperter er i Lofoten da på et annet merkeprosjekt, og da har vi gode muligheter til å få merket også brugde om folk sier fra om de ser den, oppfordrer hun.