Gå til hovedinnhold

Kosttilskudd eller tang og tare kan ikke erstatte høykonsentrert jod ved atomulykker


Jod-boks

Myndighetene anbefaler å ha høykonsentrerte jodtabletter i beredskap i tilfelle atomulykke eller lignende. Vanlig kosttilskudd eller tang og tare kan ikke erstatte dette. 

Fotograf: Eivind Senneset/Havforskningsinstituttet

Høykonsentrerte jodtabletter kan beskytte mot radioaktivt jod ved en atomulykke eller lignende. Vanlig kosttilskudd eller tang og tare kan ikke erstatte dette.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut har Havforskningsinstituttet fått henvendelser om tang og tare kan brukes i stedet for de høykonsentrerte jodtablettene som myndighetene anbefaler å ha i beredskap hjemme.

– Vanlig kosttilskudd eller tang og tare kan ikke erstatte jod som skal tas ved eventuelle ulykker. Her må befolkningen følge rådene fra myndighetene, sier forsker Inger Aakre.

Myndighetene anbefaler å ha de høykonsentrerte jodtablettene Jodix i beredskap i tilfelle atomulykke eller lignende. Tablettene skal kun tas én gang og kun dersom myndighetene anbefaler det.

Les mer om bruk av jodtabletter ved atomulykker og myndighetenes anbefalinger på DSA.no.

Vanlige kosttilskudd med jod inneholder omtrent 200 mikrogram med jod. Disse anbefales for å sørge for at man får dekket det daglige behovet vårt for jod. I høykonsentrerte Jodix er det 130 000 mikrogram (130 milligram) jod. 

Les også: Informasjon om jodtabletter - DSA

Tang og tare kan heller ikke erstatte høydose jod

HI-forskere har tidligere funnet at tang og tare inneholder mye jod. I noen av produktene som ble analysert var jodnivåene høye. Men det var store variasjoner i jodinnhold i de ulike produktene.

– Tang og tare kan ikke erstatte jodtablettene som myndighetene anbefaler. Man vet ikke hvor mye jod man får i seg ved å spise dette. Det er viktig å følge myndighetens råd og bruke anbefalte tabletter ved atomulykker, sier forsker Inger Aakre.

Høykonsentrert jod beskytter mot radioaktivt jod

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd med vindene over store avstander og tas opp i skjoldbruskkjertelen. Tilskudd av naturlig jod vil blokkere opptaket av radioaktivt jod og dermed redusere risikoen for å utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen.

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.

Det er kriseutvalget for atomberedskap som vil gi råd dersom det blir aktuelt å ta jodtabletter i Norge.