Gå til hovedinnhold

Statsråden: – Summen av alt vi bruker havet til, er i ferd med å bli for stor

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss tok i mot invitasjonen fra havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø - og holdt årets havtale. 

I forbindelse med FNs internasjonale dag for verdens hav markerte Havforskningsinstituttet dagen med den årlige Havtalen. Dette var den sjette i rekken.

Hele Havtalen ser du her: 

I historiske omgivelser

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss holdt årets tale. Havtalen ble arrangert på Munkebryggen i Bergen.

– Å ha ansvar for havet handler om å ha ansvar for mulighetene våre i fremtiden, sa hun.

– Summen av alt vi bruker havet til, summen av alt det vi forventer av havet, er i ferd med å bli for stor, sa ministeren fra scenen med Vågen og historiske Bryggen i bakgrunnen.

Kvinne på podium med mennesker i forgrunnen og bybilde med Vågen og Bryggen i bakgrunnen.
Havtalen 2024 ble holdt med Vågen, Bryggen og Håkonshallen i bakgrunnen. (Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet)

– Å forvalte havet er et stort ansvar

Sivertsen Næss fortalte videre om hvordan den geopolitiske situasjonen i verden påvirker havet, og at det kreves mer kunnskap for å sikre forsvarlig forvaltning av havet i fremtiden.

– Jeg kan ikke være fiskeri- og sjømatminister uten også å være havminister. Med mer aktivitet på havet, kommer behovet for enda mer kunnskap, enda mer målrettet forskning, enda bedre koordinering. Å forvalte havet er et stort ansvar. Jeg er glad jeg har gode fagmiljøer å støtte meg på, sa hun.