Kommer du over en gyteklar torsk på fisketuren i sommer? Da vil vi gjerne at du forteller oss om det.
Fotograf: Erling Svensen / HavforskningsinstiuttetPublisert: 20.06.2025
Vanlig gytetid for torsk er fra februar til april. Allerede tidlig på 1900-tallet ble det rapportert om gytemoden torsk på «feil årstid» midt i Nordsjøen. I nyere tid har man sett gyting nesten hele året ved Newfoundland, og sommergyting i Østersjøen
Nå ber havforskerne publikum om hjelp til å finne ut om torsken også gyter til ymse årstider langs norskekysten.
– Spesielt i Nord-Norge finnes det mange fortellinger om torsk som gyter om sommeren, men så langt er dette ikke dokumentert. Derfor ber vi om hjelp fra alle som fisker torsk langs kysten. Slik kan vi få bedre kunnskap om torskens gytevaner, sier havforsker Terje van der Meeren.
Det er velkjent at oppdrettstorsk i merder kan gyte på ulike årstider. En kunnskapsgjennomgang viser at også vill torsk kan gyte på «feil» årstid, og at avkommet kan overleve.
Les mer: Oppdrettstorsk gyter utenfor sesong
– Alle som fisker, enten det er som yrkesfisker eller på fritiden, kan bidra. Dukker det opp en gytemoden torsk i fangsten, send oss bilde og informasjon gjennom vår folkeforskningsportal Dugnad for Havet, oppfordrer van der Meeren.
Gjennom en ny og oppdatert versjon av folkeforskningsportalen håper havforskerne at publikum vil bidra til å skaffe HI dokumenterte data på gyting hos torsk utenom normal gytesesong.
– Vi trenger torskens totallengde, bilder av hele torsken, et oversiktsbilde av rogn eller melke, og et nærbilde av rognsekken hvis det er en hunnfisk. Hvis hodet også fryses ned, kan vi senere bestemme torskens alder og analysere torskens DNA, forklarer van der Meeren.
For å undersøke hvordan det går med egg som gytes på «feil» tidspunkt, må det først og fremst dokumenteres at gyting skjer utenfor den normale gyteperioden.
Gytetidene til fisk er naturlig tilpasset slik at fiskelarvene og deretter yngelen skal ha tilgang på mat i oppveksten, men temperaturen kan være en begrensning.
– Selv om det er mest mat tilgjengelig om våren, ser vi at det er god tilgang på mat til fiskelarver også på andre årstider, sier van der Meeren.
Det er dermed sannsynlig at en del av torskeeggene som er gytt på «feil» tidspunkt, har god mulighet til å utvikle seg til klekking, og at torskelarvene finner nok mat til å vokse opp.
– Vill torsk kan velge optimal temperatur for eggutvikling ved å gå dypere ned i vannsøylen, og i nord er sjøtemperaturen lavere enn i sør. Det er kanskje derfor fortellingene om sommergytere er mer utbredt i nord, undrer van der Meeren.