Det har blitt mindre av både miljøgifter og marine omega-3-fettsyrer i oppdrettslaks de siste 15 årene. Foto: Eivind Senneset / HI
Publisert: 05.06.2025
Forskere ved HI har undersøkt nesten 7000 prøver av laksefilet og nesten 1000 prøver av laksefôr i perioden 2006 til 2021.
– Konsentrasjonen har gått ned både av en del næringsstoffer og av flere miljøgifter, sier forsker Rita Hannisdal.
Endringene var særlig markante fra 2006 til 2014.
– I denne perioden var det også store endringer i fôrsammensetningen, med mer vegetabilsk og mindre marint råstoff. Da er det naturlig at fiskefilet får endringer av både marine fettsyrer og miljøgifter, sier Hannisdal.
– Når vi ser på hele tidsperioden fra 2006 til 2021, ser vi at endringene i flere av næringsstoffene og miljøgiftene var lignende i fiskefôr og filet av laks, legger hun til.
Siden 2006 har det blitt mer vegetabilske omega-3-fettsyrer i både filet og fôr. Samtidig har det altså blitt mindre av de sunne marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA.
– Laksen er likevel fortsatt en god kilde til marine omega-3-fettsyrer, sier Hannisdal.
Marine omega-3-fettsyrer fra fisk antas å ha positive helseeffekter for både laks og mennesker.
Her kan du lese mer om marine fettsyrer
Analysene viser at oppdrettslaks også er en god kilde til næringsstoffer som D-vitamin og selen.
Konsentrasjonen av flere miljøgifter i laks og fiskefôr har gått ned siden 2006.
Det gjelder blant annet DDT – som tidligere ble brukt som plantevernmiddel – og dioksiner og PCB. Dette er klorholdige miljøgifter med lang nedbrytningstid i naturen.
– At det er mindre av disse stoffene i laksefilet, gjør at helserisikoen forbundet med forekomsten av dem i oppdrettslaks også er redusert, sier Hannisdal.
Selv om konsentrasjonene har gått ned, er det fortsatt miljøgifter til stede. Oppdrettsfisk er i likhet med annen feit fisk en kilde til de fettløselige miljøgiftene dioksin og PCB.
– Dagens kunnskap viser en helsegevinst av å spise fisk, og Helsedirektoratet anbefaler fisk og sjømat, inkludert feit fisk som oppdrettslaks, to-tre dager i uken, sier Hannisdal.
Hun viser både til en nytte-risikovurdering av fiskekonsum fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk og Verdens helseorganisasjon og til en nytte-risiko-vurdering av fisk i norsk kosthold fra den norske Vitenskapskomiteen for mat og miljø fra 2022.
Forskerne undersøkte også innholdet av miljøgiftene kvikksølv, bly og, kadmium.
– Det forekommer kvikksølv i lave konsentrasjoner, men i 90 prosent av prøvene var innholdet av bly og kadmium i laks lavere enn det vi kan påvise med dagens metoder, sier Hannisdal.
HI overvåker årlig innholdet av miljøgifter i både fiskefôr og oppdrettsfisk.
Et stort antall forskere, ingeniører og teknikere har vært involvert i å fremskaffe og analysere dataene fra de totalt nesten 8000 prøvene som er omtalt i denne artikkelen.
Det unike datasettet om oppdrettsfisk er tilgjengelig i Sjømatdata, som er en database hvor du kan finne data på næringsstoffer og uønskede stoffer i fisk og annen sjømat.
Rita Hannisdal m.fl. (2025): «Nutrients and contaminants in farmed Atlantic salmon (Salmo salar) fillet and fish feed from 2006 to 2021». Journal of Agriculture and Food Research. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2025.101933