Hvis samme skje brukes, eller varene blandes, kan bakterier fra rå reker havne på kokte, som mange spiser rett fra disken.
Fotograf: Cecilie Smith Svanevik/ Espen Bierud /Havforskningsinstituttet.Publisert: 11.11.2025
Hvert år overvåker HI sjømat som importeres fra land utenfor EU/EØS, på oppdrag fra Mattilsynet.
Tilbake i 2021 fant forskerne antibiotikaresistente bakterier i rå scampi.
– Vibrio parahaemolyticus er en bakterie som finnes naturlig i havet, og som kan gi magesjau og infeksjoner hos mennesker dersom vi spiser rå eller lite varmebehandlet sjømat, sier havforsker Cecilie Smith Svanevik.
I 2021 ble importert sjømat undersøkt for Vibrio-bakterier.
Åtte prøver av kjempereker (Litopenaeus vannamei) ble analysert, og to av dem inneholdt bakterien V. parahaemolyticus.
– Det finnes flere typer Vibrio-bakterier. Noen er harmløse, mens andre kan produsere giftstoffer, forklarer Svanevik.
I bakteriene som ble funnet i scampi-prøvene, var det ingen som produserer giftstoffer.
– De ville trolig ikke gitt sykdom hos mennesker, sier Svanevik.
Bakteriene var derimot resistente mot en rekke typer antibiotika.
– Noen av antibiotikaene de var resistente mot brukes i behandling av infeksjoner hos mennesker, sier Svanevik.
Forskerne fant også resistens mot antibiotika som er forbudt å bruke i matproduksjon, både i Norge og i Vietnam.
Import av sjømat med slike bakterier kan dermed bidra til å spre antibiotikaresistens via matvarer solgt i Norge.
Det finnes ingen grenseverdier for Vibrio parahaemolyticus eller andre Vibrio-bakterier i sjømat.
– Siden det finnes så mange varianter av denne bakterien, er det utfordrende å overvåke og risikovurdere forekomsten, sier Svanevik.
– Vi jobber derfor med å finne metoder som kan gjøre det enklere å skille mellom de harmløse og de som kan gi sykdom.
Vibrio-bakterier tåler ikke varme og dør når rekene stekes eller kokes.
– Rekene som hadde bakteriene var rå, og de fleste vil uansett varmebehandle dem før de spiser dem. Da er det trygt, sier Svanevik.
Men i sjømatdisker der man kan plukke selv, ligger ofte rå og kokte reker ved siden av hverandre.
– Hvis samme skje brukes, eller varene blandes, kan bakterier fra rå reker havne på kokte, som mange spiser rett fra disken.
Derfor er det viktig at butikker unngår slik sammenblanding, og at kundene får tydelig informasjon om hvor rekene kommer fra og hvordan de skal behandles for å være trygge.
Julia Storesund , Martin Wiech , Bjørn Tore Lunestad , Nachiket Marathe og Helge Hove. Monitoring programme for veterinary control on seafood products imported to Norway from third countries. Rapport fra havforskningen 2023-53.
Svanevik, C. S., Håkonsholm, F., Lunestad, B. T., & Storesund, J. E. (2026). Surveillance gap in seafood safety: Multidrug resistant Vibrio parahaemolyticus detected in shrimp imported to Norway. Food Control, 179, 111602.