De "fem store" er mest spist og dermed også høyest på lista.
Fotograf: Erling Svensen, Erlend A. Lorentzen (makrell) / HavforskningsinstituttetPublisert: 08.09.2025
På oppdrag fra Mattilsynet har forskere ved HI rangert 43 fiske- og skalldyrarter fra norske farvann etter risikoen for å få i seg miljøgifter.
Rangeringen tar utgangspunkt i prøver fra over 15.000 individer gjennom 20 år. Den skal si hva slags sjømat det er viktigst å prioritere i myndighetenes miljøgiftovervåkning.
– Sild, makrell, torsk, sei og hyse er artene vi mener myndighetene bør prioritere aller høyest, sier Bente Nilsen, forsker og førsteforfatter av rapporten.
Det er først og fremst på grunn av at fangstmengdene er veldig store. Sagt på en annen måte: De havner på flest middagsbord rundt omkring i verden.
Det er nemlig tre faktorer som har vært avgjørende for prioriteringen: Fangstvolum, mengden miljøgifter og kunnskapshull.
Makrellstørje havnet også høyt på lista, selv om den er mer et sjeldent festmåltid for folk flest.
I prøver fra et mindre antall makrellstørjer, hadde ulike stykker relativt høye nivåer av kvikksølv, dioksiner og PCB. Mattilsynet advarer i dag gravide mot å spise makrellstørje.
– Du kan da få i deg relativt mye av enkelte miljøgifter, selv om makrellstørje er noe du spiser sjeldent, forklarer forsker Martin Wiech – medforfatter og ekspert på makrellstørja.
Men det er også mangelen på data som gjør seg gjeldende for denne tunfiskarten.
– Å fiske makrellstørje er vanskelig i utgangspunktet. Enda vanskeligere er det å få ferske prøver av den, sier Wiech.
Videre, under "middels prioritet" finner vi blåkveite, kveite, brosme, breiflabb, blålange, og brunmat av krabbe.
Dette er sjømat vi spiser mindre av, men som bør overvåkes fordi de kan ha forholdsvis høye nivåer av miljøgifter.
«Lavere prioritet» får lange, rødspette, lyr, gråsteinbit, sjøkreps, hummer, rødspette, brisling, hestmakrell, villaks, lysing, vassild, flekksteinbit og snabeluer, som alle pleier å ha lite miljøgifter.
– Vi har også listet opp en rekke arter der vi har for lite eller for gamle data til å vurdere risiko. Det er for eksempel hvitting, kongekrabbe, pigghå og ulike skater, sier Bente Nilsen.
De fleste prøvene i dagens overvåkning kommer fra kommersielt fiskeri, og dermed åpne havområder.
Forskerne vil gjerne ha flere prøver fra fjord- og kystområder, der miljøgifter kan ha store, lokale variasjoner.
– Da kan vi si mer om risikoen for fritidsfiskere og de som fisker til eget forbruk, sier Nilsen.